BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.448,43
HABER /  GÜNCEL

Ürdün'de siyasi değişim 'üç seneyi bulabilir'

Ürdün kralı Abdullah, ülkede başbakanlık seçimleri yapışmasının ya da kabine üyelerinin seçimle belirlenmesinin üç yıl sürebileceğini açıkladı.

Abone ol

Ürdün kralı Abdullah, ülkede başbakan ya da kabine seçimleri yapılmasının üç sene sürebileceğini açıkladı.

Kral Abdullah, bu açıklamasıyla, ilk defa Pazar günü yapılacağını ilan ettiği siyasi değişikliklere ilişkin bir zaman dilimi belirtmiş oldu.

Bir grup genç Ürdünlüye yaptığı konuşmasında Kral Abdullah, ülkenin bölünmüş partilerinin birleşmesi durumunda yeni bir hükümet seçilebileceğini söyledi.

Kral Abdullah'ın pazar günü açıkladığı değişiklikler arasında, hükümetin kendisi tarafından atanması yerine seçilerek görev başına gelmesi de var.

Hükümetin seçilerek iş başına gelmesi, ülkede altı aydır barışçıl gösteriler düzenleyen demokrasi yanlısı grupların da temel taleplerinden biriydi.

12. yıl konuşması

Tahta çıkmasının 12. yılı sebebiyle Ürdün televizyonunda halka seslenen Ürdün kralı, başbakanı ve hükümet üyelerini kendisinin ataması uygulamasının sona ereceğini belirtmişti.

Ürdün'deki toplumsal hareketlilik altı aydır sürüyor.

Şubat ayında Ürdünlüler daha iyi iş olanakları sağlanması gıda ve yakıt maliyetlerinin düşürülmesi talebiyle sokaklara dökülmüştü ancak ülkede şimdiye kadar büyük çapta şiddet olayları meydana gelmedi.

Amman'da bulunan BBC muhabiri, reform taleplerinin dile getirildiği gösterilere büyük gerilim yaşanmamasının temel nedeninin, kral Abdullah'ın gösterilerin başlaması ardından zaman kaybetmeden taleplere kulak vermesi olduğunu bildiriyor.

Bu yönde atılan somut adımların başında siyasi reform taleplerinin tartışıldığı Ulusal Diyalog Komitesi'nin kurulması geliyor.