BIST 10.267
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.393,34
HABER /  GÜNCEL

Unutulmuş mesleklere vergi muafiyeti

Yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin korunmasına yönelik şu açıklamalar yapıldı

Abone ol

Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Torba" kanunla kaybolmaya ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklere, esnaf muaflığı kapsamına alınarak vergi muafiyeti getirildiğini belirtti. Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Ayyıldız, 2010 yılında uygulamaya koyulan Esnaf ve Sanatkârlar için Değişim, Dönüşüm ve Destek Programı (3D–ESDEP) kapsamında, esnaf ve sanatkârların sıkıntılarına yönelik çalışma başlatıldığını hatırlattı.

AYYILDIZ ŞUNLARI KAYDETTİ

“Esnaf ve sanatkârlarımız arasında yok olmaya yüz tutmuş mesleklerin korunması ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı. Bu kanunla kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu taşları işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar, esnaf muaflığı kapsamına alınarak gelir vergisinden muaf tutuldu. Bir diğer düzenleme ise daha önce gerçek usulde vergilendirilmiş olanlar ve herhangi bir sebeple basit usulden gerçek usule geçmiş olan esnaf ve sanatkârlar, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönememekteydi. Kanunla yapılan değişiklik sonucu gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârların, tekrar basit usule dönebilmelerine imkân sağlanmıştır. Buna göre gerçek usulde vergilendirilen esnaf ve sanatkârlardan, basit usule tâbi olmanın şartlarını arka arkaya iki hesap dönemi boyunca taşıyanlar, yazılı talepte bulunmaları halinde yeniden basit usule dönebilecektir. 2012 ve 2013 yılları içerisinde basit usule tâbi olmanın şartlarını taşıyan gerçek usulde vergiye tâbi esnaf ve sanatkârlarımız, yazılı olarak başvuruda bulunarak 2014 yılından itibaren basit usulde vergilendirileceklerdir. Son olarak gerçekleştirilen tedbirle de gelir vergisinden muaf esnaf ve sanatkârlarımız, talep etmeleri halinde ilgili vergi dairelerinden ‘Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi’ alabilecektir.”

Birlik Başkanı Şükrü Ayyıldız, daha önce çıkarılan 6111 sayılı "Torba" kanun kapsamında kamuya olan vergi, prim ve benzeri borçlarını yeniden yapılandırdığı halde taksitlerini süresinde ödeyemeyen ve yapılandırma hakkı kaybolan esnaf ve sanatkârlara bir hak daha verildiğini söyledi. Esnaf ve sanatkârların, bu borç taksitlerini Ekim 2012 sonuna kadar ödemeleri halinde yapılandırman tekrar faydalanabileceklerini açıkladı.