BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,73
ALTIN 2.434,91
HABER /  DÜNYA

Unutulmayan katliam: Halepçe

Bugün insanlık tarihinin şahit olduğu en 'vahşi' imha harekatlarından biri olan Halepçe Katliamının yıl dönümü

Abone ol

Bugün, Saddam Hüseyin'in Irak'ın Halepçe kasabasına yönelik 16 Mart 1988'de düzenlediği harekatın 27'nci yıldönümü. Kimyasal bombalarla gerçekleştirilen operasyonda on binlerce sivil korkunç şekilde can vermişti

Bundan tam 27 yıl önce, 16 Mart 1988'de Irak'ın eli kanlı diktatörü Saddam Hüseyin'in bir telefon görüşmesi sonucu 7 binden fazla insan 'insanlık onuruna yakışmayacak şekilde' can verdi.

O KORKUNÇ KATLİAMDAN GERİYE KALAN FOTOĞRAFLAR (TIKLA)

VE UÇAKLAR HAVALANIR...

Saddam, İran'la sürdürülen savaşta 'ülkesinin kuzeyine 'El-Enfal Harekâtı' düzenlenmesi emrini iletti. Ve zehirli gaz bombalarıyla yüklü MIG uçakları, Irak'tan havalandı. Irak'ın kuzeyindeki Halepçe kasabasına yönelik harekatın başında ise sonraki yıllarda 'Kimyasal Ali' olarak anılan Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı bulunuyordu.


ON BİNLERCE SİVİLE MEZAR OLDU

Amaç İran askerlerini püskürtmek, isyanı bastırmaktı ancak sonuç Nazi katliamlarından aşağı kalmayan bir vahşet oldu. Asker, kadın, çocuk yaşlı, engelli 7 binden fazla insan korkunç şekilde hayatını kaybetti.

İŞTE KATLİAMDAN HEMEN SONRA ÇEKİLEN GÖRÜNTÜLER

Aradan geçen onca yıl bu insanlık suçunun acısını bastırmaya yetmedi. Katliamın 27'nci yılında Türkiye'nin dört bir yanında anma, kınama programları düzenlendi. Halepçe, sosyal medyada da en çok konuşulan konular arasına girdi.