BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,82
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Ünlü yazar Karındeşen Jack'in kimliğini çözdü

Amerikalı yazar Patricia Cornwell, ünlü seri katil Karındeşen Jack’in (Jack the Ripper) çok ünlü bir ressam olduğunu gösteren yeni bir kanıt bulduğunu iddia etti.

Abone ol

Çoksatar gerilim romanları yazarı Patricia Cornwell, 1888’de Whitechapel, Doğu Londra’da gerçekleşen cinayetlerin ardındaki bir numaralı kuşkulu olarak Walter Sickert’i gösteren 11 yıllık araştırmasını yayınlamayı planlıyor.

Cornwell, gizemli katilin polise gönderdiği iddia edilen mektuplardaki filigranla 1942’de ölen ressamın kullandığı kağıtlardaki filigranı eşleştirdiğini söyledi.

KRALİYET KOMPLOSU

Cornwell’in, Sickert’i kraliyet ailesine bağlayan ipuçları bulduğuna ilişkin iddiaları da birtakım Ripper soruşturmacılarınca ileri sürülen ve çokça tartışılan


KARINDEŞEN JACK KİMDİR?

Karındeşen Jack, 1888 yılının ikinci yarısında, Londra'nın gecekondu semti Whitechapel'da hayat kadınlarını öldüren seri katildir. 

Karındeşen Jack'in yaklaşık 20 hayat kadınını öldürdüğü sanılmaktadır.

Cinayet dosyası cinayetlerden iki sene sonra kapatılmıştır. Ancak günümüz İngiliz dedektifleri ve bilim insanları, modern teknolojinin de yardımıyla halen cinayetleri aydınlatmaya çalışmaktadır.

Karındeşen Jack'in yöntemleri vahşiceydi. Kurbanlarını önce boğazlayarak etkisiz hale getiriyor daha sonra da boğazlarını kulaklarına kadar kesiyordu. Ufak tefek değişikliklerle beraber kurbanların tamamına yakınının karnı ve cinsel organları deşilmiş, bazı organları çalınmış, bazen de burun ve/veya kulakları kesilmişti. Jack kurbanlarını, dizleri karna çekilmiş ve bacakları açık bir şekilde düzenleyerek terkediyordu.


Araştırma sırasında Scotland Yard müfettişi John Grieve’le işbirliği yapan Cornwell, en az beş fahişenin öldürüldüğü tarihi cinayetleri çözme uğruna kendi parasıyla Sickert’in 32 eserini satın almış.

Cornwell ayrıca katilin polise gönderdiği ve halen Kew’daki Ulusal Arşivler’de tutulan bütün mektupları da okumuş.

KANITLAYABİLECEK MİYİZ?

Kitapları 100 milyondan fazla satan 47 yaşındaki yazar Evening Standard’a verdiği demeçte olayı çözdüğünü ve failin Sickert olduğuna her zamankinden daha fazla inandığını belirterek şöyle konuştu:

“Kanıtlayabilecek miyiz? Hayır, bunu nasıl yapabilirsiniz ki? Bunca yıl sonra elinizde dayanabileceğiniz tek bilim dalı olarak adli analiz varken tamamıyla tesadüflere kalmış bir dava bu. Öte yandan sürekli olarak Karındeşen Jack ve Sickert’in kullandığı kağıtlarda aynı filigranın kullanılmış olduğunu teşhis etmenin pek de tesadüfi bir yanı yok.

Kimileri, ‘Ripper’in mektuplardan bazılarını Sickert’in yazdığını kanıtladınız diyelim, bu yine de onun katil olduğunu kanıtlamaz,’ diyecektir.

Mahkemede bir jüri bununla baş edebilir. Mektuplar itiraf niteliğinde ve şiddet içeren metinler. Bu seri cinayetin insanlar açısından çekiciliğini ve gizemini daima koruyacağını düşünüyorum.”

(Telegraph)