BIST 10.232
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.405,91
HABER /  MEDYA

Çalışlar Taraf'tan nasıl tasfiye edildiğini anlattı

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, Taraf gazetesinden nasıl tasfiye edildiğini bir kez daha anlattı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- Dershane tartışmaları sırasında ortaya çıkan MGK belgesini yayımlayan Taraf'ın gazetecilik anlayışı sorgulandı.

2. Ergenekon iddianamesinde bahsi geçen MGK belgesinin yeniden medyaya servis edilmesi, operasyonel gazetecilik tartışmasını yeniden gündeme getirdi.

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar, çözüm sürecinde kendilerine servis edilen bazı belgeleri yayınlamadıklarını açıkladı. Çalışlar, editöryal bağımsızlığa müdahale için 24 yazar ve 5 yazıişleri yöneticisinin istifa ettiğini hatırlattı.

Oral Çalışlar, CNN Türk'te canlı yayınlanan ve Akif Beki'nin sunduğu "karşı gündem" programına konuk oldu. Bir dönem Taraf'ın genel yayın yönetmenliğini yapan Çalışlar, kendi çalıştığı dönemi anlatarak, tatışmaya işte bu sözlerle katıldı:

MEDYA HEP KULLANILDI

"Her dönem medya siyasi iktidar kavglarının aleti oldu. 28 Şubat'ta, Ergenekon davalarında kullanıldı. Taraf bu konuda tek başına örnek değil. Geçen genel seçimler öncesinde MHP milletvekillerinin kasetleri yayınlandı ve diskalifiye oldular. Siyaset dışına çekilecek tarzda yayıncılık yaparak bir yol aramak medyanın işi olmaması gerekir. Yanlış bir iştir ama ne yazıkki bu yapılıyor kullanılıyor. Bavulcu diye geçmişte bazı çevrelerce hedef alınan bavulcu şu anda muteber bir bavulcu haline dönüşüyor bazı kesimlerce.

TARAF'TA BAZI BELGELER ÖNÜME GELDİ

Şimdi mesela ben gazetecilik yaparken Taraf'ta şeye çok dikkat ediyordum. Bize gelen malzemeler, bilgiler bizi bir yere yönlendirmek istiyor mu? Siyasi oyunların alet olabilir miyiz? En çok hassasiyet gösterdiğim ve dikkat ettiğim konulardan biriydi.  

Geldi önüme de bazı belgeler. Sonra ben ayrıldıktan sonra yayınladılar o belgeleri. Ama benim önüme geldiğimde hiç bir şekilde alet olmayacağımı söyleyerek yayımlamadım.

Zaten ben o zaman açıklamıştım. Barış sürecini baltalamak istiyorlar. Gerçekten çözüm süreci başlamıştı biz Taraf'ta çözüm sürecini çok destekleyen ve bunun Türkiye'nin kaderi açısından çocuklarımızın ölmemesi, yeni bir Türkiye yaratmak açısından çözüm sürecini hayati görüyorduk. Bütün ekip, ben kendi başıma değil. Yazar arkadaşlarım, yazıişleri takımı hepsini birden tasfiye ettiler. 24 yazar istifa etti, yazıişleri yönetiminin tamamı. İlkesel bir tavır yüzünden.

24 yazar şunu söylediler. Dediler ki 'editöryal bağımsızlığa müdahale edildiği için biz bu gazeteden istifa ediyoruz.' Yazarlara yapılmış bir müdahale yoktu. Bize yapılan müdahaleye ilkesel bir tutumla karşı koydular. Belki dünya tarihinde olmadık bir şey.

SUSTULAR, KALDILAR

Geçenlerde gazetecilik özgürlüğü tartışması yapılıyordu. Türkiye'de basın özgürlüğü yok, ayaklar altına alındı. Dedim hepinize soracağım. 'Bir gün olsun Taraf'la ilgili herhangi bir yere yazı yazdınız mı tavır aldınız mı? Herhangi bir televizyon programında dile getirdiniz mi?' dediğimde sustular kaldılar.

24 tane yazarı, 5 tane yazıişleri yönetimi tamamı istifa eden ve editöryal bağımsızlığı korumak için bunu yapan bir kesimin yaptığı şey yok sayıldı.  "