BIST 10.159
DOLAR 32,20
EURO 35,14
ALTIN 2.472,33
HABER /  DÜNYA

Üniversitelilerden bir ilk

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan bir grup öğrenci, serbest malzeme dersinin karma resim sergisini, bir ilke imz...

Abone ol

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan bir grup öğrenci, serbest malzeme dersinin karma resim sergisini, bir ilke imza atarak köprü altında açtı.
İnönü Bulvarı üzerinde bulunan Müftü Köprüsü’nün altında bir ilke imza atıldı. MEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan bir grup öğrenci, serbest malzeme dersinin karma resim sergisini tek geceliğine köprünün altında açtı. Resim, heykel, performans, enstalasyon gibi çalışmaların bulunduğu sergide, ayrıca dağcı öğrenciler de kendilerini bağlayarak köprüden sarkıttı. Çok sayıda insanın ziyaret ettiği sergide, serbest malzeme dersi hocası Juan Botello Lucas da piknik tüpünden yaptığı enstrümanla müzik yaparak, geceye renk kattı. Özellikle sergide mum ışığıyla hazırlanmış yemek masası ile kimsesizler mezarı büyük ilgi gördü. Sergiyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan MEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü son sınıf öğrencisi Sıdıka Baydar, serginin serbest malzeme dersinin sergisi olduğunu ifade ederek, "Serbest malzeme sergilerinde klasik galeri mekanları kullanmıyoruz. Daha farklı mekanlar seçiyoruz. Daha güncel, daha hayattan yerler seçiyoruz. Birkaç yer belirlemiştik. Grup kararı ile burayı tercih ettik. İnsanların genelde korktuğu yerlerden bir tanesi burası. İnsanlar korkuyor ama niye korktuklarını bilmiyorlar. O korkularını gün yüzüne çıkarmak için böyle bir yer seçtik. Özellikle steril mekanlardan farklı olarak görüldüğü gibi olabildiğince pis mekanda böyle bir şey yaptık. Bugün çalışmalar yaptık. İnsanları buraya toplamak en büyük amacımızdı. Tek gecelik bir sergi. Performans, enstalasyon, resim, heykel çalışmaları var. Olabildiğince karma çalışmalar yapmaya çalıştık. Mersin’de bu tür çalışma ilk kez yapıldı. Türkiye’de de böyle bir şeyin yapıldığını zannetmiyorum" dedi.

"KARANLIĞI AYDINLATMAYA ÇALIŞTIK"
İnsanların ilgisinden büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Baydar, "Bizim en büyük kaygımız insanları buraya çekebilecek miyiz düşüncesiydi. Ama insanlar buraya ilgi gösterdi. Bu bizi mutlu etti. Hatta burada yaşayan insanlar sabahtan beri bize eşlik ediyorlar. Onlar da kendilerince bizim sayemizde para kazandılar. Ancak insanlar buralardan korkuyorlar ama korkuyu tanımlayamıyorlar. Biz de o korkunun aslında ne olduğunu tanımlatmaya çalıştık. Kendimizce karanlığı aydınlatmaya çalıştık. Çünkü bize göre sanatçı adayları sadece bir tuval üzerine resim yapmamalı, sadece temiz galeri mekanlarında sergi açmamalı. Eğer senin yaratma gücün varsa, kendini sanatçı adayı olarak hissedebiliyorsan baktığın her yer birer sergi alanı. Baktığın her çeşit malzeme birer eser. O tamamen senin yaratma kabiliyetine kalmış bir şey" diye konuştu.
(İHA)