BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.443,99
HABER /  GÜNCEL

Unakıtandan zam sözü

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan: "Vatandaşa yansıyacak elektrik zammı yok" dedi

Abone ol

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankasının değerlendirmelerine ilişkin, “Merkez Bankası ister altını çizsin ister kareye alsın, hiç fark etmez. Hükümetimizin politikası aynen devam eder” dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, elektrikte vatandaşa yansıyacak bir zam olmadığını söyledi.

Unakıtan, bu sorunun nasıl aşılacağının sorulması üzerine, konunun bakanlıklar arasında kendi problemleri olduğunu dile getirerek, “Oturup konuşuyoruz. Bunu 'Şöyle, böyle çözeceğiz' diye sizlerle paylaşmamız söz konusu değil. Biz bunu çözüyoruz. Şu anda elektriğe zam yok” dedi.

Merkez Bankasının 2007 Yılı Bütçesine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Unakıtan, Merkez Bankasının durum tespiti ve enflasyonla ilgili tahminlerin neden tutmadığının açıklamasını yaptığını kaydetti. Unakıtan, ”Banka, bir nevi Hükümete 'Bunlar bunlar oldu' diyor. Raporu iyi okuyun. Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarını iyi dinleyin. Ondan sonra değerlendirmelerinizi yapın” diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı'nın, faiz dışı fazla konusunda da birtakım kaygıları dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine Unakıtan, 2007 Yılı Bütçesini hazırlayarak TBMM'ye sunduklarını hatırlattı.

“BULUTTAN NEM KAPAR GİBİ...”

Bakan Unakıtan, bu saatten itibaren bu bütçede bir değişikliğin söz konusu olmayacağını vurgulayarak, ekonomi politikaları ile mali disiplinin aynen devam edeceğini bildirdi. Bunlardan taviz vermeyeceklerini ifade eden Unakıtan, şöyle devam etti:

“Bugüne kadar yaptıklarımız, her şeyi ifade ediyor. 4 yıldan beri aynı politikaları tatbik eden Hükümetin, bundan sonra değişecek hali yok. Dolayısıyla buluttan nem kapar gibi yorumlar çıkararak, bu şekilde değerlendirmeler yapmanıza hayret ediyorum. Bütçe ortada, bugüne kadar koyduğumuz, getirdiğimiz bütçelerin hepsi ower performans (performans üstü) olarak neticelendi. Performansımız, bütçenin de üzerinde bir performans gösterdi. Bunu bütün dünya takdir ediyor.

Siz bana öyle sorular soruyorsunuz ki 'Ya bu olmasa'... “Kemal Unakıtan, iktidara geldiklerinde Türkiye'de bütçe açıklarının 40 katrilyon lirayı aştığını, bugün bu rakamın 3 trilyon liraya indiğini belirterek” Hükümetimiz ne yapmış da bu inmiş? Hangi politikayı takip etmiş de inmiş? Bunu görün” dedi.

Eskiden bütçeler getirildikten sonra yıl ortasında ödeneklerin bittiğini, bunun üzerine bütçeye yeni ödenekler konduğunu anlatan Unakıtan, bugün için Merkez Bankasına “Para bas” demenin söz konusu olmadığını bildirdi.

-“TAM BAĞIMSIZ MERKEZ BANKASI VAR”-

Bugün tam bağımsız bir Merkez Bankası olduğunu ifade eden Unakıtan, “Tam bağımsızdan maksat, Hükümet Merkez Bankasına 'Şu şekilde para bas, şu şekilde yönet' diye katiyen bir söz söylemiyor. Bütçelerimiz de her zamankinden çok daha fazla iyi tutuyor. Gelirlerimiz beklediğimizden fazla oluyor. Harcamalarımız beklediğimizden az oluyor. Bütçe açıkları da fevkalade hızlı bir şekilde inmiştir. Aşağı yukarı denk bir bütçeye yaklaşılmıştır. Bugünleri takdirle karşılamanız lazım. Onun için gerçekleri ortaya koyun” diye konuştu.

Gazetecilerin, 3 yıldır seçim riski olmadığını hatırlatması üzerine Unakıtan, gazetecilerin bundan önce de “Ya erken seçim varsa” dediklerini söyledi. Unakıtan, mali disiplinin, şimdiye kadar devam ettiği gibi bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Aynı gazetecinin, “Bu söylediklerim, benim değil Merkez Bankasının altını çizdiği konular” demesi üzerine, şunları kaydetti:

“Merkez Bankası ister altını çizsin, ister kareye alsın, hiç fark etmez. Hükümetimizin politikası aynen devam eder. Bundan hiç kimsenin en ufak bir şekilde tereddüte kapılmaması icap ediyor.”

“DEVLET BAKANCILIK YAPMAZ”

Bakan Unakıtan, millyetvekillerinin sorularını yanıtlarken de Hükümet olarak daha önce açıkladıkları gibi özelleştirmelerin devam edeceğini söyledi. Unakıtan, ”Biz, 'Devlet sanayici olamaz' diyoruz. 'Devlet bankacı olamaz' diyoruz. Devlet bankacı oldu da ne oldu? Bu millet, milyarlarca dolar bedel ödedi” diye konuştu.

Özelleştirmelerin ekonomiye katkı sağladığını anlatan Unakıtan, özelleştirilen pek çok kurum sayesinde Türk ekonomisinin ivme kazandığını söyledi.