BIST 10.268
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.410,65
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

UMKE ekiplerinden nefes kesen tatbikat

Kırşehir'de dokuz ilin Ulusal Medikal Kurtarma Ekibinin (UMKE) katıldığı tatbikat nefesleri kesti.

Abone ol

Gerçeği ile ayırt edilemeyen tatbikata Kırşehir ev sahipliği yaparken, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum, Kayseri, Kırıkkale, Yozgat ve Nevşehir UMKE ekipleri katıldı.

Ankara yolu üzerindeki terk edilmiş bir un fabrikasında yapılan tatbikata, Kırşehir Valisi Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Kırşehir İl Sağlık Müdürü Sadettin Doğangün, Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı, UMKE yetkileri ve çok sağlık personeli katıldı.

Deprem anının canlandırıldığı tatbikatta, çok sayıdaki yaralıya aynı anda müdahale edildi. Tüm ekipleri gerçeği ile birebir benzeşen, hareketleri tatbikatı izleyen protokol tarafından uzun süre alkışlandı. İlk olarak hasta tespit ekiplerinin müdahalesi daha sonra yapılabilir müdahale ve sevk ekipleri görevlerini yerine getirdi.

Deprem anının canlandırıldığı binanı dışına, kırmızı, sarı, yeşil ve siyah olarak hasta durumlarına göre kısımlar oluşturuldu. Bina içerisinde de kurtarma köpekleri ile aramalar yapıldı. Müdahalesi yapılan yaralılar daha sonra olay yerine çağırılan ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

Bina çöküntüleri altından kurtarılan yaralıların ambulansa taşınmasının ardından binanın hemen yanında kimyasal madde üretimi yapan bir tesisteki çökmeye de müdahale eden ekipler, özel tasarlanmış kostümlerle bina içindeki yaralıları dışarıya çıkardı. İlk müdahalelerinin bina dışına kurulan sahra çadırlarında yapılan yaralılar, önem sırasına göre ambulanslarla hastaneye sevk edildi.

UMKE idarecileri tarafından olaylar mikrofonla saniye saniye davetlilere anlatıldı. Tatbikatı izleyen çok sayıda vatandaşın olayları gerçek sanması ve UMKE ekiplerinin olayın heyecanını yansıtması dikkatlerden kaçmadı. Daha sonra 9 ilden gelen ekiplere gayretlerinden dolayı teşekkür belgeleri, Kırşehir İl Sağlık Müdürü Sadettin Doğangün tarafından verildi.
Tatbikat uzun süre ayakta alkışlandı ve sona erdi.