BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Uluslararası festival başladı

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl “Barış kültürümüz olsun” sloganıyla 50.’si düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, kortej yürüyüşüyl...

Abone ol

Çanakkale Belediyesi tarafından bu yıl “Barış kültürümüz olsun” sloganıyla 50.’si düzenlenen Uluslararası Troia Festivali, kortej yürüyüşüyle başladı.
Çanakkale Belediyesi önünden kortej yürüyüşüyle başlayan festivalin açılışı Halk Bahçesi’nde gerçekleştirildi. CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ve Ali Sarıbaş ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın da katıldığı kortej yürüyüşünde Hırvatistan, Macaristan, Moldova gibi ülkelerden gelen halk dansları ekipleri geleneksel kıyafetleriyle korteji renklendirdi. Çanakkale halkının layık görüldüğü 11. Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nü ise Çanakkaleli çocuklar aldı.

’’CİDDİ SINAVDAN GEÇİYORUZ’’
Festivalin açılışında konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Troia Festivali, bize bırakıldığı gibi bizden de geleceğe yadigarımız. Değerli büyüğümüz ve festivalin kurucularından İzzet Melih Dilmaç, 1. Troia Festivali açılış konuşmasında şu sözlerle seslenmişti; ‘Çanakkale Troia Festivali’ni bir tek iddia ile ortaya koymuş oluyoruz. Evet iddiamız, gayemiz ve parolamız mamur, kalkınmış bir Çanakkale’yi en kısa zamanda tarihine, şanına layık olarak yüceltmektir’ demişti” dedi.
Gezi Parkı olaylarına da değinen Gökhan, “Özellikle son dönemde ülkemizde özgürlükten yana ciddi sınavlardan geçiyoruz. Mayıs ayının son günlerinde Gezi Parkı’ndan filizlenen tohumlar gençlerin ‘Biz de varız. Bizim de söyleyecek sözümüz var. Benim varlığımı göz ardı edemezsiniz’ direnişi, bu ülkede pek çok şeye karşı umudunu yitirmiş milyonlarca insanın sarıldığı can simidi oldu. Gezi bir domino etkisi oluşturdu ve yıllardır söz hakkı elinden alınmış, tercihleri yok sayılmış, fikrine danışılmamış, ihmal edilmiş, hor görülmüş insanlar, Gezi ile silkinerek ayağa kalktılar. Ama bu tamamen sivil ve romantik var oluş mücadelesine karşı kullanılan aşırı ve orantısız güç, yeniden yeşeren heveslerimize filizlenen heyecanlarımıza biber gazı olup gözyaşı döktürdü. Cop olup, TOMA olup insanlık onuruna onulmaz yaralar açtı” diye konuştu.

FESTİVALDE SEZEN AKSU, FAHİR ATAKOĞLI GİBİ ÜNLÜ İSİMLER VAR
Konuşmaların ardından Çanakkale halkını temsilen 15 çocuğa 11. Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü verildi. Ödül alan çocuklar, ‘Barış çocuklarındır’ diye bağırdı. 5 gün sürecek festivalde Anadolu Ateşi, Grup Ezgi, Jülide Özçelik, Volkan Konak, İncesaz, Gripin, Yörem Saz Grubu, Erdal Akkaya ve Duisburg Filarmoni Orkestrası konserler verilecek. Festivalin finalini ise 16 Ağustos akşamı Cumhuriyet Meydanı’nda ünlü sanatçı Sezen Aksu yapacak. Aksu, Fahir Atakoğlu eşliğinde vereceği konserde Çanakkale halkıyla buluşacak.
(İHA)