BIST 10.114
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.412,49
HABER /  GÜNCEL

Uludere'den yükselen öfke

Uludere faciasının üzerinden tam bir yıl geçti... Yakınlarını kaybedenlerin acısı ise halen taze...

Abone ol

İNTERNETHABER-ANALİZ

ESRA AYDIN- Roboski’de savaş uçaklarının bombardımanı ile hayatını kaybeden 34 köylü ölümlerinin birinci yıl dönümünde dualarla anıldı. Gelinlik gibi süslenen mezarlıkta ise faillerin hala ortaya çıkartılamaması nedeniyle öfke vardı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski, köyünde 34 köylünün savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülmesinin birinci yıldönümünde binlerce kişi köye akın etti. Türkiye ve yurtdışından gelen binlerce vatandaş Roboskili aileleri yalnız bırakmadı. Cuma namazı sonrasında ölenler için mevlüt okundu. Gencecik yavrularını yitiren anneler ise mezarlıkta dua etti ve faillerin bulunamamasına isyan etti.

Semire Encü, üniversite öğrencisi oğlu Selami’nin mezarı başında ağlayarak dua eden acılı anne tek isteğini şöyle aktardı:

“Olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen failin bulunamaması her gün acımızın taze kalmasına neden oluyor. Biz tazminat istemiyoruz. Evlatlarımız gitti ama bize bu acıları yaşatanların hala dışarda ve görevi başında olmasını bu devlet nasıl açıklıyor. Biz sadece ve sadece adalet istiyoruz.”

Roboski annelerinin çocuklarının fotoğrafları ile köy meydanında ağıtlar yakması görenlerin yüreğini dağladı.

TEK YOL KAÇAKÇILIK

Kuzenlerinin mezarı başında gelen ziyaretçileri karşılayan Zeki, Mervan ve Ümit Encü;“20 yıldır süre gelen kaçakçılıkta ilk defa bu şekilde bir ölüm gerçekleşti. Burada geçim için yapabileceğimiz tek şey kaçakçılık başka gelir yolu yok. 1000 kişiyi de öldürseler biz bu işi yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşı olduğumuz devlet bir günde 14 kardeşimi katletti. TC kimlik numarası taşıdığım için kendimden utanıyorum bu çektiklerimizin en acısıydı, en kötüsüydü. Başbakan ileride özür dileyebilirim diyor özür dileyince kardeşlerimiz geri mi gelecek. Sorumluların bulunmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

16 FOTOĞRAFÇININ GÖZÜNDEN YAŞANANLAR

Sergi metnini BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yazdığı ve 16 fotoğrafçının 42 fotoğrafından oluşan sergi ilk olarak Roboski’de sergilendi.

Sergide; Fotoğraf Vakfı, Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi, Nar Photos ve Van Fotoğrafçılık Kulübü'nün ortak çalışmasıyla oluşturulan sergide, Ali Haydar Doğan, Ali Saltan, Arzu Demir, Bülent Kılıç, Caner Özkan, Dicle Haber Ajansı, Emin Bal, Faruk Ayyıldız, Jivan Güner, Mehmet Aslan Alma, Nurcan Aktay, Selim Yıldız, Serkan Ocak, Sinan Targay, Şiyar ve Veli Encü'nün fotoğrafları yer alıyor.