BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.424,27
HABER /  GÜNCEL

Uludere'de gerginlik çatışmaya döndü

Kuzey Irak bölgesinde yapımı devam eden güvenlik yolu, köylüler ile askerler arasında gerginliğe neden oldu.

Abone ol
Şırnak'ın Uludere ilçesinde Kuzey Irak sınır hattına güvenlik yolu yapılmasının köylüler tarafından protesto edilmesi sonrasında yaşanan gerginlik çatışmaya dönüştü.
 
Uludere ilçesi sınır hattında yer alan Beyaztepe ve Karaçalı bölgelerinden Kuzey Irak bölgesine güvenlik yolu yapılması gerilimi arttırdı. 17 Şubat'ta yol çalışması sırasında iş makinesine "taciz ateşi" açıldığı gerekçesiyle asker tarafından sınır hattındaki Karaçalı bölgesi bombalanmıştı. Güvenlik yolunu protesto amacıyla geçtiğimiz hafta Roboski'den sınıra doğru yapılan yürüyüşe güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında yaşanan olayda ise bir köylü ayağından yaralanmıştı. İş makinalarına ikinci kez ateş açılması sonrasında bölgedeki PKK mevzileri bu kez Kobra helikopterleri ve obüs topları ile bombalanmıştı.
 
ÇATIŞMA BÖLGESİNE YÜRÜDÜLER
 
Roboski'nin sınır hattındaki Beyaztepe ve Karaçalı arasında yapılan "güvenlik yolu" çalışmalarına devam edilmesine yönelik ortaya çıkan gerginlik bugün çatışmaya dönüştü.
 
Çatışma bölgesine yoğun asker sevkiyatı yapılırken buna tepki gösteren kalabalık gruplar, sınıra doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, BDP'nin Şırnak, Uludere ve Şenoba ilçe yöneticileri, Roboskili aileler ile çevre köylerden çok sayıda kişi katıldı.
 
MİLLETVEKİLİ SINIRDA
 
Milliyet'e konuşan Roboski köyünden Veli Encü, yürüyüş eyleminin çatışmaya son vermeyi amaçladığını belirterek, kalabalık grupların sınır hattında bekleyişte olduğunu söyledi. Encü, "Şu an 34 kişinin vurulduğu noktadayız. Yakın noktalardan silah ve patlama sesleri geliyor.
 
Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'da yanımızda. Askeri yetkililerle bir görüşme gerçekleştirdik. Taleplerimize ilişkin olumlu bir yanıt verilmedi. İki haftadır buralarda çatışma sesleri, top atışları seslerini duyuyoruz. Askeri yetkililere bu yönlü şikayetlerimizi aktardık; bizlere eğitim amaçlı atışlar olduğunu söylediler. Biz buna inanmıyoruz tabii. Askerlerle görüşme yaptığımız sırada bile on daikka boyunca silah sesleri hiç kesilmedi. Burdaki insanlar bekleyecekler. Geceyi burada geçirecekler. İş makinaları ve tanklar buradan çekilmediği sürece bu insanlar geceyi burada geçirecek" dedi.
 
ASKER KUŞATIYOR
 
Sınırda çatışma olduğu iddiası, PKK'nın askeri örgütlenmesi HPG Basın İrtibat Merkezi tarafından doğrulandı. Açıklamada, Haftanin (Kuzey Irak) sınır hattının obüs havan topları ve tanklarla bombardımana tutulduğu daha sonra askerlerle PKK'lı gruplar arasında çatışma çıktığı bildirildi. Açıklamada, "Türk ordusu operasyon bölgesi ve çevresini askerlerle kuşatmak istemektedir" denildi.
 
CANLI KALKAN EYLEMİ
 
Öğleden sonra sınırda toplanan grup, güvenlik yolu çalışmalarına son verilmemesi, tank desteğindeki askeri kuvvetin bölgeden çekilmemesi halinde canlı kalkan eylemi yapacağını duyurdu. Çatışma alanına yaklaşan grubun önü dağlık bölgede önlem alan kalkanlı askerlerce kesildi. Askeri yetkililer, dağılmaması halinde gruba müdahale edileceği anonsu yaptı. Bunun üzerine BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, bir grup köylü ile birlikte askeri yetkililerle görüşerek, çatışmalara son verilmesini ve güvenlik yolundaki çalışmaların durdurulmasını istedi.
 
ASKER ÇEKİLDİ
 
Sarıyıldız ile komutanlar arasında yapılan görüşme olumlu sonuç verdi. Sınırın sıfır noktasında protestocu grup arasında bulunan Veli Encü, askeri yetkililerle yapılan görüşme sonrası sınır hattındaki silahların akşama doğru sustuğunu, çatışma bölgesindeki askerler ve yol yapımında kullanılan iş makinelerinin geri çekildiğini belirtti.
 
ÇATIŞMAYI ÖNLEME NÖBETİ
 
Dağlık bölgeye konuşlanan askerlerin ise zırhlı araçlarla Beyaz Tepe Askeri Üs Bölgesi’ne hareket ettiğini, askerin çekildiği mevzilere ise köylülerin yerleşerek ateşler yaktığını kaydeden Encü, “Askerlerin yeniden geri dönme ihtimaline karşı çatışmanın önüne geçebilmek için kitle sabaha kadar nöbet tutacak” diye konuştu.
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesi kırsalına da askeri sevkiyat yapıldığı iddia edildi.