BIST 10.456
DOLAR 32,20
EURO 34,93
ALTIN 2.413,37
HABER /  GÜNCEL

Ülkücüler Cumhuriyet'i kuşattı mı?

Bir dönemin 'sıkı solcu' gazetesi olarak bilinen Cumhuriyet'te neler oluyor? Gazetenin etkili yazarı Oral Çalışlar'a göre MHP adayları Cumhuriyet Gazetesi'ne yön veriyo

Abone ol

Yakın siyasi geçmişimizde 'sol' kavramıyla özdeşleşen Cumhuriyet Gazetesi'nin siyasi ekseni ülkücü çizgiye mi kayıyor? Cumhuriyet'in etkili yazarlarından Oral Çalışlar'a göre gazete yazarlarına MHP adayları yön veriyor. İşte Akşam yazarı Oray Eğin'in kısa değerlendirmesi:


Geçen hafta Akşam'da da yazan Yeniçağ gazetesi yazarı Ümit Özdağ ve Cumhuriyet'ten Oral Çalışlar arasında bir tartışma yaşandı. Çalışlar, 'Cumhuriyet'te kimin yazacağına MHP adayları mı karar verecek?' dedi Özdağ'ın kendisini eleştirmesiyle ilgili.

Oysaki bırakın MHP adaylarını, çoktandır Çalışlar'a karşı Cumhuriyet'te bir tavır var. Bu grubun önderliğini de Hikmet Çetinkaya yapıyor. Zira Cumhuriyet artık solda bir yol ayrımında ve Çalışlar onların kapalı, muhafazakar, neredeyse faşizme varan çizgilerinde fazla özgürlükçü kalıyor. Bu kamplaşmada da Çalışlar kendisine yer bulamıyor. Attila İlhan da aynı Derin Cumhuriyet'ten nasibini alıyor. Zamanında benzer bir ideolojik çatışma yüzünden Çalışlar'la can dostu Doğu Perinçek'in de arası açılmıştı. Yani Özdağ, Oral Çalışlar'ın Cumhuriyet'teki yerini sorgularken doğru söylüyor.

Kaldı ki, Cumhuriyet'in pazartesi günleri verdiği Strateji ekinin sponsoru da MHP'li, ülkücü sendikacı Mustafa Özbek. 19 Mart 2005'te Radikal'in haberinden Özbek'in Cumhuriyet'ten hisse almak için İlhan Selçuk'la görüştüğünü de öğreniyoruz.

Yazı: Oray Eğin
Kaynak: