BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

50 bin kişiye iş umudu

Hükümetin, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan işsizliğin azaltılmasına katkı sağlamak için bir proje hazırladığı ortaya çıktı. Proje tutarsa Türkiye nefes alacak.

Abone ol

Bugüne kadar kamuoyundan gizlenen proje uygulandığında 50 bin kişiye iş sağlanmış olacak. Proje başarılı olursa devamı da gelecek. Hükümet böylece 'Ekonomi büyüyor, makro ekonomik dengeler yerinde ama işsizlik sorunu olduğu gibi duruyor' eleştirilerine yanıt vermeyi hedefliyor.

1 Eylül Perşembe günü Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile Vakıfbank yetkililerinin atacakları imzalarla proje uygulamaya konulacak. Projede kullanılması amacıyla 100 trilyon Vakıfbank'a yatırıldı.

FAİZSİZ KREDİ

İlk etapta 5 bin küçük ve orta boy işletme (KOBİ) yeni işe alacakları personel başına sıfır faizli kredi alabilecek. Kredi almak için bekleme süresi olmayacak. İşletmeler projeden yararlanmak için haftaya başvuru yapabilecek.

Sistem şimdilik Vakıfbank üzerinden işletilecek. Daha sonra diğer kamu bankaları da dahil edilecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan projeyi bizzat takip ediyor. Uygulamada aksama olmaması için her türlü desteği veriyor.

HEDEF KOBİ'LER

Bakan Ali Coşkun, projenin motorunun KOBİ'ler olduğunu söyledi. Türk ekonomisinin ayakta kalabilmesi için yüksek rekabete hazır olması gerektiğini kaydeden Coşkun, şunları söyledi:

'Uygulayacağımız sistemde

KOBİ'ler fevkalade rol oynuyor. Türkiye'de KOBİ'ler sayısal olarak yüzde 98-99 seviyesinde. İstihdamda yüzde 30'larda pay var. KDV'de yüzde 40, ihracatta yüzde 10 payları var. Ama çok sorunları var. Şirketleşme bakımından sorunları var.'

Kaynak bankaya yatırıldı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, projenin uygulanmasında kullanılmak üzere 100 trilyon lirayı Vakıfbank'a yatırdıklarını söyledi. Aynı sistemin ihracatta da uygulandığını ve bu yüzden ihracat rakamlarının her geçen gün büyüdüğünü belirten Ali Coşkun, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

'Bankaya dedik, al kardeşim bu 100 trilyonu. İşlet sen bunu. Fona yatır, Borsa'da kullan ne yaparsan yap. Riski sana ait. Zarar edersen beni ilgilendirmez. Kar edersen hesaba koy. Faiz de istemiyorum. Faizleri ekleyeceksin bir hesapta tutacaksın. Benim sana yolladığım analizden geçmiş KOBİ'ye sıfır faizle kredi vereceksin. Ahmet'e, Mehmet'e göre değişmeyecek. Arkadaş genel müdürse şu puan, işletme müdürü almışsa şu puan, teknisyen almışsa şu puan. Toplayacaksın kardeşim senin 78 milyar lira kredi limitin var. Al kullan. Öbür adam gelecek. Senin limitin 50 milyar gözüküyor. Bugün standart bu. Yarın standart benim fonlarım arttığı zaman değişecek. 100 milyar limiti 200 milyara çıkartacağım. Bu, çok somut bir projedir. Sonuçları hemen anında alınacaktır. Hemen 50 bin kişilik istihdamın yaratıldığı görülecektir. Sıfır faizli kredi için KOBİ'ler büyük ilgi gösterecektir.

İlk etapta 5 bin firmanın bundan yararlanabileceğini hesaplıyoruz. Sonra bir 5 bin firmaya daha 100 trilyon liralık kaynak ayırmayı planlıyoruz.'

Sistem nasıl işleyecek?

1- Sistemin temelini 'puan' oluşturacak. İstihdam edilen her yeni personele, görevine ve unvanına göre ayrı puan verilecek. Örneğin mühendisin ayrı, teknikerin ayrı, vasıfsız işçinin ayrı puanı olacak.

2- Bankadan kredi almak isteyen işletmeci, yeni işe aldığı personeli belgeleyecek. Daha sonra bankaya giderek her personel karşılığında kaç puan topladığını, bu puanların kaç YTL'ye denk geldiğini hesaplatacak.

3- Alabileceği kredi işletmeciye sıfır faizli verilecek. Örneğin işçi başına 20 bin YTL kredi verilmesi öngörülüyor. 10 işçi alacak bir işletme 200 bin YTL sıfır faizli kredi kullanabilecek.

İşsizlik en büyük sorun

İşsizlik yıllardır Türkiye'nin en önemli sorunları arasında bulunuyor. Alınan bütün önlemlere rağmen işsizlik oranı yüzde 10 seviyelerinde seyrediyor. Ekonomik krizin ardından bu oran yüzde 12'ye dayanmıştı. Sonraki yıllarda ekonomide görülen iyileşmenin istihdama yansımaması hükümetin eleştiri almasına yol açmıştı.

Geçen hafta yapılan açıklamada işsizlik oranının mayıs ayında yüzde 9.2'ye indiği bildirilmişti. Oran bu yılın ocak ayında yüzde 11.5, şubat ayında yüzde 11.7, mart ayında yüzde 10.9, nisan ayında yüzde 10 olmuştu. Mayıs ayında 728 bin ilave istihdam yaratılırken, işsiz sayısı 145 bin kişi azalmıştı.

Buna göre 2005 Nisan ayı itibarıyla 21 milyon 993 bin kişi olan istihdam edilenlerin sayısı, Mayıs 2005'te 22 milyon 721 bin kişiye yükseldi. Resmi işsiz sayısı ise 2 milyon 439 bin kişiden 2 milyon 294 bin kişiye geriledi.

Geçen yılın ikinci dönemi ile kıyaslandığında ise mayısta yaratılan ilave istihdam 533 bin, azalan işsiz sayısı ise 25 bin kişi oldu. Geçen yılın ikinci döneminde istihdam edilenlerin sayısı 22 milyon 188 bin kişi, işsiz sayısı da 2 milyon 269 bin kişi olmuştu.

TSK'ya en fazla işsizlik soruluyor

Türkiye'deki son yıllarda büyük artış gösteren işsizlik, Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Edinme Birimi verilerine de yansıdı. Birime başvuranlar, çoğunlukla, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesindeki çalışma koşullarını merak ediyor.

TSK'yı 'sağlam bir iş kaynağı' olarak gören vatandaşlar, memur ve işçi olarak çalışma koşullarının yanı sıra, sözleşmeli subay/astsubay ve uzman çavuş alımlarına ilişkin sıkça sorular yöneltiyorlar.

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Edinme Birimi'ne sıklıkla yöneltilen soruların bazıları şöyle:

'Silahlı Kuvvetler'de personel temini hangi makamlarca yapılmaktadır? Dış kaynaktan muvazzaf veya sözleşmeli subay/astsubay olarak görev almak için gerekli koşullar nelerdir? Askeri okullarda öğretmen olmak için gerekli koşullar nelerdir? TSK kurumlarında memur/işçi olarak çalışmak için gerekli koşullar nelerdir? Yüksekokul mezunlarının astsubay olarak TSK mensubu olmaları için yapılması gerekenler nelerdir? Harp Okulları ile Meslek Yüksek Okullarına giriş koşulları nelerdir?'

Kaynak: