BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Ukraynada kaos doğdu

Ukrayna'da siyasi kriz. Yuşçenko'nun fesih kararını parlamento kabul etmedi. Ordu ise Devlet başkanından yana..

Abone ol

Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç, parlamentoyu feshettiğini açıklayan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko'dan bu kararını geri almasını istedi. Yanukoviç, Bakanlar Kurulunun olağanüstü toplantısından sonra televizyondan yayınlanan açıklamasında, Devlet Başkanının ülkede istikrarsızlığa izin vermemek için önlemler alma imkanı olduğunu belirterek Yuşçenko'ya kararnameyi iptal etmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna Parlamentosunun, Yuşçenko'nun parlamentonun feshedilmesini ve seçimlerin yapılmasını öngören kararnamesini kabul etmediğini hatırlatan Başbakan Yanukoviç, parlamentonun bu kararının siyasi görüşme sürecine imkan sağladığını belirtti.

Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç'in, Devlet Başkanı Yuşçenko'dan, parlamentoyu feshetme kararını geri alması talebine rağmen, karar resmi gazetede yayımlandı.

ORDU, YUŞÇENKO'YA İTAAT EDECEK
Ukrayna Savunma Bakanı Anatoli Grytsenko da yaptığı açıklamada, Ukrayna Ordusunun Devlet Başkanı Yuşçenko'ya itaat edeceğini söyledi. Yuşçenko yanlısı olduğu belirtilen Bakan Grytsenko, ''Silahlı kuvvetler, başkomutanın emirlerini uygulayacaktır'' dedi.

Ukrayna Anayasası'na göre, Yuşçenko başkomutanlık görevini de yürütüyor. Yuşçenko, dün gece yaptığı açıklamada, rakibi Başbakan Viktor Yanukoviç'in parlamento grubunu, anayasayı ihlal edecek şekilde iktidar alanını genişletmeye çalışmakla suçlamış ve parlamentoyu feshettiğini açıklayarak yeni seçim tarihi olarak 27 Mayısı belirlemişti.

Ukrayna Parlamentosu, Yuşçenko'nun parlamentonun feshedilmesini ve seçimlerin yapılmasını öngören kararnamesini kabul etmemişti. 261 parlamenterin oyuyla kabul edilen kararda, Devlet Başkanı Yuşçenko'nun kararnamesinin ''bir darbeye yönelik adımın tüm işaretlerini taşıdığı'' ifade edilmişti.