BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da 4 AGİT gözlemcisi daha serbest

Urakyna'da geçen ay gözaltına alınan AGİT gözlemcilerinden dördü daha serbest bırakıldı. Ülkenin doğu bölgelerinde de ateşkese rağmen çatışmaların devam ettiği belirtiliyor. Ukrayna güvenlik yetkilisi 'en az 5 askerin öldüğünü' duyurdu.

Abone ol

Rusya yanlısı muhalifler, Ukrayna'nın doğusunda dört AGİT gözlemcisini daha serbest bıraktı.

Geçen ay Luhansk'ta gözaltına alınan ve Cuma günü serbest bırakılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) dört gözlemcisinin Almanya, Hollanda, Rusya ve İspanya uyruklu oldukları belirtildi.

AGİT Başkanı Didier Burkhalter yazılı açıklamasında gözlemcilerin serbest bırakılmasıyla rahatladıklarını ifade edip Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko'nun barış planının uygulanmasında Kiev'e yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

AGİT sözcüsü Michael Bociurkiw de gözlemcilerin 'sağlık durumlarının iyi olduğunu' kaydetti.

Gözlemcilerin serbest bırakılması, Ukrayna'da izlenecek politikalar doğrultusunda Avrupa Birliği'nin de kilit taleplerinden biriydi.

Muhalif lider Aleksandır Boroday, "Biz üzerimize düşeni yaptık" dedi.

Ateşkese rağmen 'çatışma devam ediyor'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, geçici ateşkes anlaşması kapsamında rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

Putin ayrıca, müzakerelerin devam edebilmesi için ateşkes süresinin uzatılması gerektiğini belirtip Poroşenko'ya da 'barış yoluna girmesi' uyarısını yaptı.

Ateşkese rağmen bugün ülkenin doğusunda hükümete bağlı birlikler ve muhalifler arasında çatışmalar yaşandığı haberleri geliyor.

Ukrayna'nın terörle mücadele birimi sözcüsü Oleksiy Dmitraşkivski, Ukrayna'nın 5 Kanal TV'sine yaptığı açıklamada, ateşkese rağmen son 24 saat içinde Donetsk ve Luhansk'ta yaşanan çatışmalarda en az 5 Ukraynalı askerin öldüğünü en az 17'sinin de yaralandığını söyledi.

Unian adlı haber ajansı da, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sözcüsünün 'ihlallerin devam etmesi durumunda hükümetin ateşkesi feshetme hakkını da elinde bulundurduğu' yönündeki sözlerini aktardı.

Poroşenko, 20 Haziran'da 15 maddelik bir barış planı öne sürmüştü. Maddeler arasında iktidarın merkezden dağıtılası, yerel ve genel seçimler düzenlenmesi de vardı.

Ukrayna ayrıca, Rusya sınırında bir tampon bölge ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların çatışma bölgesinden çıkabilmesi için güvenli koridor oluşturulmasını önerdi.