BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Rusya yanlısı eylemcilerden işgale devam

Ukrayna'nın doğusunda resmi binaları işgal eden Rusya yanlısı eylemciler, binaları boşaltmaları için kendilerine verilen süre sona ermesine ve Kiev hükümetinin güç kullanma uyarılarına rağmen işgallere devam ediyor.

Abone ol

Ukrayna'nın doğusunda resmi binaları işgal eden Rusya yanlısı eylemciler, binaları boşaltmaları için kendilerine verilen süre sona ermesine ve Kiev hükümetinin güç kullanma uyarılarına rağmen işgallere devam ediyor.

Ukrayna'nın geçici devlet başkanı, Rusya yanlısı silahlı gruplara işgal ettikleri resmi binaları terk etmeleri için Türkiye saati ile bugün 08.00'e kadar süre vermişti.

Doğudaki Slovyansk bölgesinde Rus bayraklarının dalgalanmaya devam ettiği bildiriliyor.

Bölgede yaşanan dünkü çatışmalarda en az bir Ukraynalı askerin öldüğü kaydedildi.

Rusya'dan Ukrayna'ya doğuda güç kullanmama çağrısı

Rusya, Kiev hükümetini Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı protestoculara karşı kuvvet kullanmamaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin özel oturumunda konuşan Rusya elçisi Kiev'i "gerçek bir diyalog başlatmaya" çağırdı.

Fakat Ukrayna'nın BM büyükelçisi Yuriy Sergeyev ülkesinin doğusundaki krizin yapay olarak Rusya tarafından yaratıldığını söyledi.

Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov, dünkü açıklamasında, binaların boşaltılmaması halinde "geniş çaplı bir anti-terörist operasyon" başlatacaklarını söylemişti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Ukrayna'nın "sallantıda olduğunu" ifade etti.

BBC'nin Donetsk'teki muhabiri Daniel Sandford bugünün Ukrayna'nın doğusu açısından kritik bir gün olacağını, fakat daha önce de benzeri sürelerin verilip gözardı edilmiş olduğunu belirtiyor.

'Kendi halkına saldırıya son'

Kiev'deki yeni hükümet, hafta sonunda birçok kentte Rusya yanlısı grupların denetimi ele geçirmesi üzerine ülkenin doğusunda itibar mücadelesi veriyor.

Donetsk bölgesindeki Slovyansk'ta Rus yanlısı milisler kente giriş yollarına barikatlar kurdu.

Kiev bu bölgede denetimi geri alma sözü vermiş olmakla birlikte, bu amaçla yapılacak bir saldırının, doğu sınırına asker yığmış olan Rusya'nın karşı saldırısını tetiklemesinden endişe ediliyor.

Rusya'nın BM elçisi Vitaliy Çurkin, Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısında Kiev hükümeti içinde neo-Nazilerin ve Yahudi düşmanlarının olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki protestocuların fikir ve çıkarlarının dikkate alınmadığını belirten elçi, hükümetin kendi halkına saldırmaya son vermesi gerektiğini ifade etti.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere günün ilerleyen saatlerinde Lüksemburg'da bir araya gelecek.

ABD'den yeni yaptırım uyarısı

Bu arada Washington yönetiminin Moskova'ya karşı yeni yaptırımlar uygulayabileceği belirtiliyor.

ABD'nin BM büyükelçisi Samantha Power, Beyaz Saray'ın Rusya'nın enerji, bankacılık ve maden sektörlerini hedef alabileceğini söyledi.

Power, BM'deki konuşmasında olayların arkasında kimin olduğunu bildiklerini söyledi.

Büyükelçi, Perşembe günü Cenevre'de yapılması planlanan kriz görüşmelerine katılacaklarını, ancak başarıya ulaşmak için Rusya'nın Ukrayna sınırına 40 bin asker yığmasının gerekçesini açıklaması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna krizini görüşmek üzere BM Güvenlik Konseyi 10. kez toplanıyor.

Devlet başkanı Turçinov, geçen ay Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da yaşananların tekrarına izin vermeyeceklerini söyledi.

Ukrayna'nın büyük bir Rus kökenli nüfusa sahip doğu bölgelerinde, Rusya yanlısı devlet başkanı Viktor Yanukoviç'in Şubat ayında devrilmesinin ardından protestolar gündeme geldi.