BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna krizi: ABD-Rusya görüşmeleri sonuç vermedi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile dört saat süren "samimi" görüşmelere rağmen Ukrayna konusunda bir gelişme kaydedilmediğini açıkladı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile dört saat süren "samimi" görüşmelere rağmen Ukrayna konusunda bir gelişme kaydedilmediğini açıkladı.

Kerry, Lavrov'a ABD'nin hala Rusya'nın Kırım'ı almasını "yasa dışı ve gayri meşru" olarak gördüğünü, Ukrayna'nın geleceği konusunda hiçbir kararın Kiev hükümetinin katılımı olmadan alınamayacağını ilettiğini söyledi.

Lavrov daha önce Ukrayna'da tarafsız ve federal bir yapının oluşturulması konusunda taleplerini açıklamıştı.

Kerry Paris'teki basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın meşru hükümetinin masada yer almadığı bir durumda ilerlemeyi kabul etmeyeceğiz. Prensibimiz bellidir: Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar alınamaz." dedi.

Kerry, Ukrayna sınırında "korku ve gözdağı atmosferi yaratan Rus askeri birliklerine ilişkin kaygılarını" da ilettiklerini ifade etti.

Fikir ayrılıkları

Ayrı bir basın toplantısında Lavrov herhangi bir işgal planları olmadığını vurguladı.

Lavrov, Rus kökenli Ukrayna vatandaşlarının haklarını geliştirme ve "milislerin ve provokatörlerin" silahtan arındırılması konusunda Ukrayna hükümeti ile çalışma konusunda Kerry ile anlaştıklarını belirtti.

Moskova, Ukrayna'da "faşistler"in iktidara geldiğini ve Rus kökenlilerin güvenliğinin tehlikede olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna kriziyle ilgili dün yapılan görüşmelerden önce Rus devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Lavrov, Ukrayna'nın "federal ve nötr bir yapının oluşturulmasını sağlayacak" yeni bir anayasa hazırlaması gerektiğini ifade etmişti.

Ukrayna dışişleri bakanı ise Lavrov'un ifadelerini "dayatmacı" bulduğunu ve ülkeyi bölme girişimi olarak değerlendirdiğini belirtti.

Kerry-Lavrov görüşmesi, Devlet Başkanı Valdimir Putin ile Başkan Barack Obama'nın Cuma günkü telefon görüşmesinin ardından kararlaştırılmıştı.

Diplomatik çözüm vurgusu

Basın toplantısında Kerry, krize yol açan olaylar konusunda ABD ve Rusya'nın görüş farklılıkları olmakla birlikte her iki tarafın da diplomatik çözümden yana olduğunu vurguladı.

Kerry, dil hakları, "milislerin ve provokatörlerin" silahtan arındırılması ve anayasal reform gibi öncelikler doğrultusunda her iki ülkenin Ukrayna ile çalışacağını belirtti.

BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall, Paris görüşmesinin bir çözüm getirmiş olmamakla birlikte, çoğunlukla Rusya'nın talepleri doğrultusunda olsa da taraflar arasında bağlantı kurulduğu hissi yarattığını belirtiyor.

Bu arada dün Avrupa'da saatler bir saat ileri alınırken Kırım saatini Moskova ile eşzamanlı kılarak saat farkını iki saate çıkardı. Bu değişiklik başkent Simferopol'da yüzlerce kişinin bayraklı kutlaması eşliğinde gerçekleşti.

Çoğunluğu Rus kökenlilerin oluşturduğu Kırım'da yapılan referandumda Rusya'ya katılmak için Ukrayna'dan ayrılma kararı çıkmıştı. Fakat Ukrayna ve BM Genel Kurulu oylamanın yasa dışı olduğunu açıklamıştı.

Rusya Kırım'da Ukrayna'ya ait askeri üslerin çoğunu ele geçirdi.

ABD, Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yaparak işgal korkusu yarattığına inanıyor.