BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna: Alıkonan AGİT gözlemcileri medya karşısında

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, ülkenin doğusunda alıkoydukları sekiz gözlemciyi basın mensuplarının karşısına çıktı. Gözlemciler iddiaların aksine 'NATO casusu olmadıklarını' söyledi. AGİT heyeti eylemcilerle pazarlığa başlamayı umuyor.

Abone ol

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna'nın doğusundaki Sloviansk kentinde alıkoydukları sekiz Avrupalı askeri gözlemciyi basın mensuplarının karşısına çıkardı.

Gözlemciler adına konuşan Alman albay Axel Schneider gruptaki herkesin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. "Bizler savaşçı değiliz. Üniformalı diplomatlarız" diyen Schneider, kendilerini "misafir edenlerin" iddia ettikleri gibi "NATO casusu olmadıklarını" vurguladı.

Schneider ne zaman serbest bırakılabileceklerini ise bilmediğini belirtti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) beşi Ukrayna ordusundan olmak üzere 13 kişiden oluşan gözlemci heyeti cuma günü kaçırılmıştı. Bu kişilerden serbest bırakılanın, kamyon şöförü olduğu sanılıyor.

Rehin tutulan ve basın mensuplarının karşısına çıkarılan sekiz Avrupalı gözlemcinin ise dördü Alman, biri Danimarkalı, biri Polonyalı, biri İsveçli, biri de Çek.

Bir AGİT sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada, teşkilatın silahsız askeri gözlemcilerin serbest bırakılması için çalışmalarını her tür düzeyde sürdürdüğünü söyledi. Sloviansk'a gönderilen AGİT heyeti kısa sürede gözlemciler ile pazarlığa başlamayı umuyor.

"Gözlemci-milis takası mümkün"

Kendisini Sloviansk Belediye Başkanı ilan eden Vyacheslav Ponomaryov ise gözlemcilerin Kiev yönetiminin elindeki milislerle takas edilebileceğini söyledi. Reuters haber ajansına konuşan Ponomaryov, "Seçeneklerin başında bu geliyor" dedi.

AGİT üyesi ülkelerden Rusya, gözlemcilerin serbest bırakılmaları için "gereken tüm adımları atma" sözü vermişti.

Kiev yönetimi ise Rusya yanlısı ayrılıkçı milisleri, Avrupalı gözlemcileri "kalkan" olarak kullanmakla suçluyor.

Üç Ukraynalıya 'casusluk' suçalaması

Öte yandan, Yine Ukrayna'nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçılar "casus olmakla suçladıkları" gözleri bağlı üç Ukrayna güvenlik yetkilisini de gazetecilere gösterdi.

Batılı ülkeler, Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı isyanın arkasında, geçen ay Ukrayna sınırları içindeki Kırım'ı ilhak eden Rusya'nın olduğu görüşünde. Moskova ise bu yöndeki suçlamaları reddediyor.

ABD Başkanı Barack Obama konuyla ilgili son açıklamasında, "Rusya'ya, Ukrayna'nın istikrarını bozan faaliyetlerine son vermesi gerektiği mesajın iletilmeli" demişti. Obama ülkesinin ve bazı Avrupa ülkelerinin Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandıklarını açıklamıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Ukrayna'daki krizin yatışması için Kiev'in ülkenin doğusundaki askeri operasyonlarına son vermesi gerektiğini söylemişti.