BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 35,02
ALTIN 2.433,45
HABER /  GÜNCEL

Twitter'ın en etkili isimleri encil çıktı!

Twitter'ın en etkili 10 ismi üzerinde yapılan araştırma sonuçları oldukça çarpıcı. Bakın kim hangi ruh halinde twit atıyor

Abone ol


Hatice Kübra
TWİT-ÜL HAVADİS- Twitter'ın en etkili 10 ismi geçen aylarda açıklanmıştı. Şimdi ise bu isimlerin twitlerindeki sözcükler üzerine bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları hayli ilginç. İstanbul Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Fatih GÜRSUL öncülüğünde  Muhammad IQBAL ve  Mohammed ALSADİ tarafından yapılan araştırma bu 10 ismin kullandıkları sözcüklerden yola çıkarak hem analizlerini hem de Twitter'ı hangi amaçla kullandıklarını ortaya koyuyor. Mesela Melih Gökçek Ankara'dan çok CHP ilgili twitler atarken Kemal Kılıçdaroğlu da CHP'den çok AK Parti kelimesini kullanıyor. Ama asıl ilginç olan bir kaçı haricinde bu 10 ünlü ismin en çok "ben" kelimesini kullanmaları. 

Ben daha fazla yorum yapmadan sözü Fatih Gürsul'a bırakıyorum. Bakın bir akademisyenin gözünden Twitter ünlülerimizin analizi nasılmış... 


Burson-Marsteller, Klout verilerini kullanarak  belirlediği “G20 Influencers Türkiye" isimli araştırmasıyla, Twitter'daki en etkili 10 ismi Melih Gökçek, Ahmet Hakan, Abdullah Gül,  Cüneyt Özdemir, Egemen Bağış, Ece Temelkuran, Suat Kılıç , Kemal Kılıçdaroğlu, Mehmet Ali Birand ve Recep Tayyip Erdoğan olarak açıklamıştı.  İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümünden araştırmacılar Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul, Muhammad Iqbal ve Mohammed Alsadi, bu listeden yola çıkarak , Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hesabının resmi olmamasından ve Suat Kılıç’ın tweet sayısının  (57) az olmasından dolayı bu iki kişi araştırmaya dahil etmeyerek geri kalan 8 kişinin tweetlerinin analizini yaptı.

Araştırmaya dahil edilen kişilerin 2012 yılı, Nisan ve Mayıs ayları ile Haziran ayının ilk haftasındaki tweetlerin metin analizi yapıldı. Araştırmaya dahil edilen kişilerin retweet’leri analiz kapsamı dışında bırakıldı.

KİM EN ÇOK HANGİ SÖZCÜĞÜ KULLANIYOR GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN! 

Metin analizi sonucunda en çok kullanılan 10 kelime belirlenerek listelendi. Liste sonucunda araştırmacılar tarafından her kişiye ait bir tema belirlendi.

Yrd. Doç. Dr. Fatih Gürsul “yapmış olduklar araştırmanın asıl amacının Twitter’da en etkin kişilerin tweetlerinin arkasında yatan temayı yada niyetlerini belirlemek” olarak nitelendiriyor.

İncelenen 9 haftalık tweetlerde 987 tweet ile @06melihgokcek kullanıcı adı ile İbrahim Melih Gökçek, ardından 843 tweet ile Ece Temelkuran geliyor.

Gürsul incelenen kişilerle ilgili olarak araştırma sonuçlarını şu şekilde yorumladı.

İbrahim Melih Gökçek’in Teması: Cumhuriyet Halk Partisi

Sayın Gökçek’in en çok kullandığı kelime “Ben”. Ardından CHP geliyor. Sayın Gökçek,  Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmetlerini anlatmaktan ziyade Twitter’ı CHP ile polemik yaşamak için kullandığı ortaya çıkıyor. Nasıl mı? CHP kelimesini 67 kez, CHP Ankara Milletvekili Gök’ün ismini ise 19 defa tekrar etmesinden dolayı kendisinin temasını “Cumhuriyet Halk Partisi” olarak belirledik.

Ahmet Hakan’ın Teması: Karışık

Ahmet Hakan’ın “ben” sözcüğünü “biz” sözcüğünün yaklaşık 3 katı kullanıyor. Neden Ahmet Hakan’ın temasına “Karışık” dedik?  Çünkü, Ahmet Hakan kendi içinde yaşamış olduğu çelişkiler kelimelerine de yansıdığını tesbit ettik. Eski İslami kimliği ile yeni modern kimliği arasında gelgitler yaşadığını kendisinin de itiraf ettiğini yazılarından takip ediyoruz. Hakan mesajlarında yeni kimliğini izah etmek için çok gayret sarf ettiğini anlıyoruz. Kendini anlatma ve ifade etme anlamında “ama” sözcüğü 63 kez, falan kelimesi 31 kez, yok kelimesi 54 kez olması bunlara işaret ediyor. Ahmet Hakan köşe yazılarında kendisi ile barışık olduğunu söylemesine rağmen bunu hala içselleştirmediğini tweetlerinden anlıyoruz.

Abdulah Gül’ün Teması: Biz

 Sayın Cumhurbaşkanın uzlaşmacı ve mütevazi kişiliğini Twitter’a da yansıttığını görüyoruz. Biz kelimesini ben kelimesinden daha çok kullanan tek kişi. Kullandığı sık kelimeler olarak “biz”,  “beraber”, ve  “birlik” olmasından dolayı teması biz olarak belirlendi.

 Cüney Özdemir’in Teması: Ben Cüneyt Özdemir

Cüney Özdemir paylaşımlarında kendisine ait “dipnot.tv”’yi , “ben” kelimesini, yazmış olduğu “radikal” gazetesini çok ön plana çıkarmaya çalıştığını görüyoruz. Yani Cüneyt Özdemir twitter’da sadece kendisine çalışıyor olmasından dolayı bu temayı belirledik.

Egemen Bağış’ın Teması: Hepimiz Kardeşiz.

Egemen bağışın en çok kullandığı kelime “Türkiye”. Ardından “AB”, “Avrupa”,  “Kardeş” ve “Millet” geliyor. Yani egemen bağış kendi bakanlığı ile ilgili yapmış olduğu işleri ön plana çıkartarak üstten bakış yerine kardeşlik sergiliyor. Bir nevi, Bakan kendisini ön plana çıkarmaktan çok bakanlığım ve yaptığım iş daha önemlidir diyor. Bakanın mütevazi ve kucaklayıcı tweetlerinden dolayı bu “Hepimiz Kardeşiz” temasını verdik.

Ece Temelkuran’ın Teması: The Ece Temelkuran: 

Ece Temelkuranın en çok kullandığı kelimeler sırası ile “Ben”, “The”, “Ece Temelkuran” olmasından yola çıkarak; Temelkuran kendisini Türkiye’de kimsenin anlamadığını düşünerek yabancılara da kendisi anlatmak için aşırı çaba sarf ettiğini anlıyoruz. Ece temelkuran çok samimi bulmayarak Türkiye’ki sorunlardan çok yine kendisini uluslararası arenada tanıtma çabasından dolayı bu temayı belirledik.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Teması: Muhalefet

Sayın Genel Başkan’ın en çok kullandığı kelime “AKP”. Burdan hareketle, Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin yeni projelerini ve yeni fikirlerini halka sunmasından çok AKP’nin yapmış olduğu politikaları eleştirerek siyaset yapma üslubunu Twitter’a da taşıdığını görüyoruz. Yani bir nevi, “gündemi AKP belirler bende onu tartışırım” diyor. Kendisi gündem yaratamıyor maalesef. Analiz sonucunda İktidara talep olacak şekilde kelimeler çıkmadığından Sayın Kılıçdaroğlu’nun temasını “Muhalefet” olarak belirdik.

Mehmet Ali Birand’ın Teması: Galatasaray

Mehmet Ali Birand’ın en çok kullandığı “Ben”, “GS”, “Bugün”, “FB”, “Maç” ve GS Başkanı “Aysal” kelimelerinden yola çıkarak Galatasaray temasını belirledik. Ayrıca yine sık kullanığı kelimelerden birisi olarak “Cüneyt Özdemir” çıkmasını Birand’ın “Ben bu alanın duayeniyim Cüneyt gibi popüler kişiler benim rahle-i tedrisatımdan geçmiştir” mesajını verme kaygısı içinde olduğunu söyleyebiliriz.

Gürsul “Aslında başta Melih Gökçek ile Fazıl Say’ın Twitter mesajlarının analizi yapacaklarını fakat Fazıl Say’ın Twitter hesabını kapatmasından dolayı araştırmayı devam etmediklerini söylüyor. Araştırmaya Fazıl Say yerine başka birini neden koymadıklarını sorduğumuzda ise Melih Gökçek ile Twitter sahnesinde Fazıl Say kadar aktif muhalefet politikaları güden, popüler ve geniş kitlesel seveni olan başka birini bulamadıklarını belirtiyor. 

Gürsul “araştırmada ortaya çıkan başka bir başka bir sonucun ise bu etkin kişilerin  eğitim, sağlık, spor ve kültür gibi kelimelerini ya çok az yada hiç kullanmadıkları ortaya çıktı” diyor.