BIST 10.629
DOLAR 32,18
EURO 35,00
ALTIN 2.425,68
HABER /  GÜNCEL

Bu da Beşşar Esad muamması

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın en güçlü destekçilerinden biri olarak gösterilen Rusya'nın tutumuna ilişkin son dönemde gelen açıklamalar kafa karıştırıyor.

Abone ol

Son olarak dün İngiltere Başbakanı David Cameron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından Putin'in Meksika'daki G20 toplantısı sırasında yaptığı görüşmelerde Esad'la ilgili görüşlerini değiştirdiğini söyledi.

Cameron, "Olayların gelişim sıralaması ve geçiş sürecinin nasıl şekillenmesi gerektiği konularında görüş ayrılıkları olsa da, Devlet Başkanı Putin'in, Esad'ın Suriye'nin başında kalmasını istemediğini açıkça ifade etmesi memnuniyet verici... Bir sonraki aşamada, Suriye'yi tüm toplulukların haklarını koruyan demokratik bir geleceğe taşıyacak olan geçiş dönemi liderliği üzerinde anlaşmaya varmamız gerekiyor" diye konuştu.

PUTİN’DEN KAPALI, LAVROV’DAN AÇIK YALANLAMA

Ancak Cameron'ın bu sözlerine çok geçmeden Rusya'dan biri üstü kapalı, diğeri açık bir yalanlama geldi. Önce Putin, zirvenin kapanışın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Cameron'ın sözlerini değerlendirdi.

Putin, "(Bir ülkede) İktidara kimin gelmesi, iktidardan kimin gitmesi gerektiği konusunda hiç kimsenin karar verme yetkisi olmadığına inanıyoruz" diye konuştu. Putin net bir dille yalanlama yapmamış olmasına karşın, uluslararası ajanslar, Putin'in bu sözlerinin Cameron'ın açıklamasıyla çeliştiği yorumunu yaptı.

Net dille yalanlama ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'dan geldi. Lavrov, Cameron'ın Putin'in Esad'ın görevine devam etmesini istemediği yönündeki açıklamasının, "gerçeklikle bağdaşmadığını" söyledi.

DİPLOMATİK SATRANÇ

Putin'in en güvendiği isimlerden biri olan Lavrov, son dönemde Suriye ile ilgili süreçte Rusya'nın pozisyonuna ilişkin "yanlış değerlendirmeleri" de düzelten yetkili konumunda.

Geçtiğimiz hafta içerisinde benzer bir olay Fransa ile de yaşanmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Cuma günkü açıklamasında Rusya ile yapılan temaslarda Suriye'de Esad sonrası sürecin de ele alındığını söylemişti.

Lavrov birkaç saat sonra jet hızıyla bu açıklamayı yalanlamıştı. Lavrov, "Böyle bir şey kesinlikle doğru değil. Bu tarz temaslarda bulunmuyoruz. Bu, tutumumuzla tamamıyla zıtlık teşkil eden bir durum" demişti.

Meksika'da düzenlenen ve dün sona eren G20 zirvesi, küresel ekonominin durumundan çok Suriye'nin ele alındığı bir platforma dönüştü. Batılı devletler, Annan planının fiilen başarısız olmasının ardından çözüm için yaşanan tıkanıklığı aşmaya çalışıyor. Rusya da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gitmesini ve askeri müdahaleyi içeren çözüm önerilerini kabul etmeme tutumunu sürdürüyor.