BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Tutukluluk sınırı indiriminde ilk tahliye Erhan Tuncel'e

Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi davası sanıklarından Erhan Tuncel Özel Yetkili Mahkemeler'i kaldıran ve tutukluluk üst sınırını 5 yıla indiren yasa kapsamında tahliye edilen ilk isim oldu. İlk aşamada 150 kadar tahliye bekleniyor.

Abone ol

Özel Yetkili Mahkemeler'ini ortadan kaldıran ve en uzun tutukluluk süresini 10 yıldan 5 yıla indiren yeni yasanın yürürlüğe girmesi ardından Yasadan ilk yararlananlardan biri de Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesi davasından tutuklu Erhan Tuncel oldu.

Tuncel'in dün gece geç saatlerde Tekirdağ Kapalı E Tipi cezaevinden çıktığı bildiriliyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yeni yasa kapsamında şu aşamada toplam150 civarında tahliye beklendiğini söyledi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 6526 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi üzerine elindeki dosyaları inceleyerek tutuklulukları 5 yılı aşan sanıkların durumunu ele aldı ve Erhan Tuncel ile birlikte başka davalardan 13 kişinin daha tahliyesine hükmetti.

150 civarında tahliye

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ellerindeki rakamlara göre tahminen 150 civarında kişinin yeni yasal düzenlemeden yararlanacağını söyledi.

Bozdağ, "bazı davalar nedeniyle Türkiye'de tutukluluk sanki bir kural gibi serbest yargılama istisna gibi bir algı" oluştuğunu, bunu ortadan kaldırmak için tutukluluk süresi üst sınırını 10 yıldan 5 yıla düşürdüklerini söyledi.

Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasıyla birlikte "terör suçları"nda da tutukluluk süresinin 5 yıla inmesi, halen devam eden Ergenekon, Zirve gibi uzun süredir devam eden davalarda halen tutuklu olan ve cezaları kesinleşmemiş sanıkların tahliyesine olanak verecek.

Yasa kapsamına giren Ergenekon davası sanıklarının sayısı 30'u geçiyor.

Tahliyesi beklenenler arasında gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Doğu Perinçek, Emniyet eski özel hareket dairesi başkanı İbrahim Şahin gibi isimler de yer alıyor. Bu davada 7 yıldır tutuklu olarak yargılanan 5 sanık var.

Bu arada, Ergenekon Davası’nda da Cumhuriyet gazetesine yönelik bombalı saldırıya katılan ve Danıştay suikastini gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın da yasa kapsamında bırakılabileceği söyleniyor.

KCK davalarının durumu

Binlerce sanığın hala yargılanmakta olduğu "KCK" davalarından ise şu aşamada çok sayıda tahliye beklenmiyor.

KCK davalarını izleyen sanık avukatları, şu anda yargılanan sanıklardan önemli bir kısmının 2009 yılının Nisan ayında yapılan operasyonlarda daha çoğunun ise daha geç tarihlerde tutuklandığını hatırlatıyor.

Bu durumda KCK davalarında yeni yasa kapsamında daha çok sayıda sanığın tahliyesinin, Nisan-Mayıs aylarından itibaren, beş yılı dolduranlar bakımından beklenebileceği anlaşılıyor.