BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.437,65
HABER /  GÜNCEL

Tutuklanan elçilik çalışanıyla ilgili ABD'den flaş açıklama

Firari savcı Zekeriya Öz'le irtibatı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınıp casusluk suçlamasıyla tutuklanan ABD Başkonsolosluk çalışanıyla ilgili ABD'den son dakika açıklaması geldi.

Abone ol

ABD İstanbul Başkonsolosluk görevlisi M.T.'nin Türkiye'de dün tutuklanmasıyla ilgili ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı. Tutuklanan çalışanla ilgili iddiaların temelsiz olduğunu öne süren Büyükelçilik, "Çalışanlarla ilgili temelsiz iddialar ortaklığımızı baltalamaktadır" açıklamasını yaptı.

Ankara Büyükelçiliği'nce, İstanbul Başkonsolosluğu çalışanının tutuklanmasına ilişkin "Amerikan hükümeti, ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli bir yerel çalışanın 4 Ekim tarihinde tutuklanmasından ve Türk hükümeti kaynakları tarafından sızdırılan ve görünüşe göre bu çalışanın hukuka dayalı bir mahkeme yerine medyada yargılanmasının amaçlanmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır" denildi.

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabından yapılan açıklamanın devamı şöyle:

"Biz bu iddiaların tamamen temelsiz olduğuna inanmaktayız. ABD, Amerikan hükümeti çalışanları ve Türkiye'deki Amerikan vatandaşlarının Türk anayasası ve uluslararası yasalarla uyumlu şekilde yasal sürece tabi tutulmalarını sağlamak için Türk hükümetiyle çalışmaya devam edecektir.

On yıllardır, her iki ülkenin yerel çalışanlarının Türkiye ile Amerika arasında işbirliğini artırma çabaları, iki ülkenin de güvenliğini iyileştirmiş, iş olanaklarını kuvvetlendirmiş ve vatandaşlarımızı birbirine yakınlaştırmıştır. Çalışanlarımıza yönelik temelsiz ve kaynağı belirsiz iddialar, bizim uzun dönemli ortaklığımızı baltalamakta ve bu ortaklığın değerini azaltmaktadır."

CASUSLUK SUÇUNDAN TUTUKLANMIŞTI

İstanbul  Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, FETÖ'nün 17-25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, hakkında dava açılan eski polis müdürleri Yakup Saygılı, Nazmi Ardıç, Mahir Çakallı ve Mehmet Akif Üner ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilen ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi M. T., gözaltına alınmıştı.

Savcılık ifadesinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen M.T.'nin, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin etmek'' ve '' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmasına karar verilmişti.