BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.434,10
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD'tan kaygı verici açıklama 

TÜSİAD, internete sansür getirileceği yönünde eleştirilerin hedefi olan Torba Yasa hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

TÜSİAD, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 'Torba Yasa Tasarısı'nın, ''internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenleme" olduğunu uyarısında bulundu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemindeki, çeşitli kanunlarda değişiklik yapan "torba tasarı"da yer alan internet suçlarına ilişkin düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, internetin yaygınlaşmasının iletişim ve bilgiye erişime hız ve yoğunluk kazandırdığı, ekonomik ve sosyal yaşamları kökten değiştirdiği belirtilerek, yaklaşık 20 senelik bir geçmişi olan internette, ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda yasal zeminin nasıl olması gerektiğinin, hassasiyetle ele alınması gereken bir konu olduğu ifade edildi.

Türkiye'de 2007 tarihli, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanun" yürürlüğe girdiğinden bu yana, binlerce web sitesine erişimin engellendiği anımsatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

'KAYGI VERİCİ BİR DÜZENLEME'

"Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlandıran sonuçlar doğuran kanun, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 'ifade özgürlüğü ihlali' kararına da konu olmuştur. Bu gelişmeler kanunun kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gereğine işaret etmiştir. Hal böyleyken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelen 5651 sayılı Kanun değişikliklerini de içeren 'torba tasarı', internete sansür uygulamalarını artıracak nitelikte, kaygı verici bir düzenlemedir.

'HUKUK DEVLETİ İLE ÖRTÜŞMÜYOR'

Tasarı, internet erişimini engelleme kararlarının oranlı-ölçülü olmasını sağlayacak çözümler getirmemektedir. Ayrıca özel hayatın gizliliğinin ihlali iddiası halinde idarenin emriyle erişimin engellenmesine imkan tanınması hukuk devleti normlarıyla örtüşmemektedir.

'İNTERNET EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Tasarının, temel hak ve özgürlükleri ve her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerekmektedir."

'YASAKLAR HEDEFLE ÇELİŞİYOR'

Açıklamada, bilgiye erişim ve bilginin yayılımında çok önemli etkiye sahip internetin Türkiye'de sürekli yasaklama refleksleri ile tartışılmasının, bilgi toplumu olma hedefi ile de çelişkili bir durum olduğu savunularak, "Tasarının ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenlerin ve internet ekosisteminin paydaşlarının görüşleri dikkate alınarak iyileştirilmesi TBMM'den beklentimizdir" ifadelerine de yer verildi.

TEKLİFTE NELER YER ALIYOR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri' başlığıyla hazırlanan kanun teklifinde yer alan internetle ilgili madde, tartışmaları da beraberinde getirdi. 5651 sayılı kanunun taslağında yer alan değişiklikler, internet özgürlüğüne ilişkin soru işaretleri doğurdu.

5651 sayılı internet yayınlarını düzenleme ile ilgili kanuna genişleme getiren teklifte, 60'ın üzerinde madde yer alıyor. Bu maddelerden en öne çıkanı ise internet içeriklerine erişimin kesilebileceğini öngören düzenleme.

Madde kapsamında, 'bir web sitesine erişimle ilgili karar 48 saat içinde verilebilecek, yayınların yayılması 4 saat içinde engellenebilecek."

Dahası, TİB (Telekomünikasyon İletşim Bakanlığı) gerekirse erişimi kesebilecek, Erişim Sağlayıcıları Birliği adında yeni bir düzenleyici kurum oluşturulacak ve internet kafelerde kayıtlar belli bir süre saklanabilecek.

İlk olarak Aralık 2013'te 2/1914 numarasıyla sunulan ve 12 maddeden oluşan kanun teklifi, bir ay sonra 60'ın üzerinde maddeyle torba yasaya eklendi.

Özel hayatın gizliliği ihlal edildiği gerekçesiyle içeriklerin bloke edilmesine imkan verecek olan yeni kanun teklifi, aynı zamanda Sulh ve Ceza Mahkemeleri'nin en geç 48 saatte erişimin kesilmesi konusunda karar vermesini şart koşacak.

IP ADRESİYLE BLOKE

Yeni kanun teklifinde, web sitelerinin dijital adresleri olarak bilinen IP'leri üzerinden bloke edilmeleri öngörülüyor. Bu uygulama hayata geçerse, engellenen siteye erişim hiçbir şekilde mümkün olmayacağı gibi aynı IP'yi paylaşan alt sayfalar da erişime kapanacak.

Örnek olarak, geçmişte erişimi engellenen ancak proxy sunucular gibi opsiyonlarla erişim sağlanan YouTube, IP adresi üzerinden engellenirse erişimden kopacak.

İnternetteki veri akışını ve içerik paylaşımını son derece dikkatli bir şekilde denetimden geçirmeyi öngören değişiklikler, web sitelerinin paylaşımlarının internet kullanıcılarına erişmesinin de önüne geçebilecek.

Örneğin, domain (alan adı) yerine web sitelerinin doğrudan bloke edilebilecek olması, haberlerden tweet'lere kadar içeriklerin okuyuculara ulaşmasını önleyecek.

Erişim Sağlayıcıları Birliği ile merkezi bir denetim oluşturulabileceği sinyalini veren yeni teklif, web sitesi ve içeriklerine müdahale edilmesiyle internet hızının da yavaşlamasıan neden olacak.

DNS ayarları ve proxy alternatifleri işe yaramayacak gibi görülen şartlar gerçeğe dönüşürse, paralı olarak sunulan Sanal özel ağ (VPN) hizmetinde patlama yaşanabilir.

İnternet kullanıcıları, dün akşam yasaklanan video portalı Vimeo'ya DNS ayarlarını değiştirerek ve VPN ile erişebiliyor.