BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Devlet töreniyle uğurlandı

8 yıl kaldığı komanın ardından hayatını kaybeden eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron için Parlamento Binası önünde devlet töreni düzenlendi. <...

Abone ol

8 yıl kaldığı komanın ardından hayatını kaybeden eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron için Parlamento Binası önünde devlet töreni düzenlendi.
Törene aralarında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi olan Tony Blair’ın da bulunduğu birçok üst düzey bürokrat ve devlet yetkilisi katıldı. Anma töreninde açıklama yapan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Şaron’un uzun yıllardan beri dostu olduğunu belirterek, “Şaron bu toprakları bir aslan gibi savundu. O bir askeri efsaneydi ve sayesinde İsrail güvenli günlere yüzünü döndü” dedi. Törende konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu ise “O benimle ben de onunla anlaşamazdık fakat o büyük bir savaşçıydı” şeklinde konuştu.
Şaron’un boyun eğmez bir kişi olduğunu ve buldozer lakabını kazandığını belirten ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise, “Bütün tarihi, gerçek liderler gibi onu koruyan ‘kuzey yıldızına’ sahipti. O kuzey yıldızı benim gözümde hiçbir zaman sapmamıştır. Onun kuzey yıldızı İsrail ve Yahudi halkının yaşadığı bölgede mücadelesini sürdürüyor” dedi. Şaron’un Gazze’de yürütülen çekilme politikasını da öven Biden, “O politik cesareti ile katılsanız da katılmasanız da 10 bin İsrailliyi İsrail’i güçlendirmek için Gazze’deki evlerinde var olmalarını sağladı” dedi.
Eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi olan Tony Blair ise Şaron’un alışılmışın dışında, cesur ve boyun eğmeyen bir kişiliğe sahip olduğunu dile getirdi. Aynı zamanda Şaron’un sıcak kalpli, esprili, sevimli ve tutkulu olduğunu da dile getiren Blair Şaron’u, “Bu toprakların devi” olarak adlandırarak, İsrail tarihinde gururla yer alacağını ifade etti.
Tören sonrası Şaron’un bedeni İsrail’in Güney’inde bulunan Knesset’teki çiftliğine götürüldü. 2006 yılında geçirdiği beyin kanaması sonrası komaya giren Şaron 8 yıl boyunca kontrolde tutulmuştu. Tedavi gördüğü Tel Haşemor Hastanesi Şeba Tıp Merkezi’nde yatan Şaron 2 gün önce ise hayatını kaybetti.
(İHA)