BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

TÜSİAD'dan hükümete zeytin dalı

Yeni TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, ilk açıklamasında hükümete barış mesajı gönderip taraf olmadıklarına işaret etti

Abone ol

TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, göreve gelmesinin ardından ilk kez basın mensuplarının karşısına geçti.

Dinçer, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden, çözüm sürecine kadar birçok konuda açıklama yaptı. 

Yeni TÜSİAD Başkanı, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda vurgu yaptı.


HÜKÜMETLE KÜSMEMİZ SÖZ KONUSU OLAMAZ

Hükümetle ilişkilere yönelik konuşan Dinçer, “Türkiye toplumsal kutuplaşmaya yenik düşmüştür. Türkiye’de demokratik düzenden yeterince yararlanamıyoruz. Varsa yoksa seçimlerden bahsediyoruz. Hükümetle ilişkiniz nasıl olacak gibi son derece garip sorular sorulmaya başlandı son günlerde.

TÜSİAD’ın hükümetle, iktidarla küsme durumu söz konusu olamaz. TÜSİAD'ın kırılma, küsme gibi lüksü yoktur, olamaz. Hükümet ile en iyi, verimli şekilde ilişki kurmamız gerek" dedi ve ekledi:

TÜSİAD TARAF DEĞİLDİR 

"Çok tehlikeli, ağır bir kutuplaşmada TÜSİAD'ın ideolojik kutuplaşmanın tarafı olarak görülmesine, bir siyasi partinin tarafı haline gelmesine de izin vermedik. Bundan sonra da vermeyeceğiz."

Dinçer, “Demokrasilerde farklı görüşlerin olması çok doğal, siyasi partilerimizden beklentimiz görüşleri anlayışla karşılamaları” diye devam etti.

BÜYÜME NASIL SAĞLANACAK?

Dinçer, konuşmasında Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalar da yaptı. TÜSİAD Başkanı, “Temel soru şudur; orta vadede yüzde 5’lik büyüme nasıl sağlanacak?” dedi.

Dinçer, “Vergi afları sonrasında kayıp-kaçak yine devam ediyor” diye devam etti.

HUKUK SİYASETİN ARACI OLAMAZ 

TÜSİAD Başkanı, hukuk sisteminin Türkiye’nin itibari açısından çok önemli olduğunu söyledi. Dinçer, “Hukuk sistmi Türkiye’nin itibari açısından çok önemli. Hukuk sistemi iç çekişmenin, siyasi propagandanın unsuru olamaz” dedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

TÜSİAD Başkanı, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili de konuştu. Dinçer, “Çözüm sürecinde uzlaşma açısından cumhurbaşkanının önemli rol üstleneceğini düşünüyoruz. Yeni cumhurbaşkanı toplumda kardeşlik hissini yeniden yaratacaktır. Kalıcı bir barış ortamına dönüşü sağlayabilir. Bu senaryoyu gerçekleşebilir bir senaryo olarak görüyoruz. Bunun gerçekleşmesi için tüm kaynaklarımızı kullanmaya da hazırız” dedi.

MERKEZ BAĞIMSIZDIR

Dinçer, Merkez Bankası’yla ilgili de konuştu. TÜSİAD Başkanı, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinden çok enflasyon hedeflerini ne kadar tutturup tutturmadıklarıyla ilgilendiklerini söyledi. Dinçer, “Merkez Bankası konusunda duruşumuz nettir, MB bağımsızdır” dedi.

TÜSİAD'IN KÖŞK ADAYI KİM? 

TÜSİAD’ın kimin cumhurbaşkanı olacağıyla ilgili bir adayı olmadığını söyleyen Dinçer, önemli olan yeni seçilecek cumhurbaşkanının atacağı adımlar olduğu ve bugünkü ağır kutuplaşma ortamındaki aşılamayan sorunların üstesinden gelinmesi olduğunu söyledi.