BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  EKONOMİ

Türkler Libya sağlık sektörüne de el attı

ARI Fuarcılık “Türk İhracatçılar” için yeni pazarlar bulma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

Abone ol

Kaddafi döneminin sona ermesinin ardından normalleşme sürecine giren Libya'da birbiri ardına organizasyonlar gerçekleştiren ARI Fuarcılık’tan yeni bir fuar daha.

“9. Uluslararası Libyan Healthcare Expo” Arap Baharı sonrasında Türkiye İhracatının %658 artış gösterdiği Libya pazarında “sağlık sektörü” de oldukça cazip!

Trablus’ta düzenlenecek olan fuara 3 gün boyunca 7 ülkeden 6.000 profesyonel ziyaretçinin katılması bekleniyor. Türkiye’den REANIMED ÖZAY ECZA SAMSUN CERRAHİ, İNCİ DENTAL ve İDA KİMYECİ gibi 20’den fazla firmanın katılacağı fuara 100’e yakın yabancı firma, toplamda da 3.500 m² de katılım gösterecek.

Ülkenin en büyük ve modern fuar merkezi olan Tripoli International Fairground’ta organize edilen ve kendi alanında en uzun soluklu fuar olan “Libyan Healthcare Expo”, 9. edisyonu ile yerli ve yabancı şirketlerin uluslararası platformda ortak iş yapmalarına olanak sağlayacak.

Fuarda Türkiye ve Libya dışında; Hindistan, İtalya, Japonya, Nijerya, Pakistan, Suriye, Tayvan, İran, Tunus, Ukrayna, İngiltere, A.B.D., Almanya, Fransa, Mısır, B.A.E., Çin, Yunanistan, Sri Lanka, Tayland gibi 30 ülkeden 150’den fazla katılımcı da yer alacak.

Libya Sağlık Bakanı’nın da iştirak edeceği fuarın ziyaretçi profilini; tıp alanında çalışan işadamları, hastane ve klinikler mobilya ve ekipmanları, tıp ve eczacılık fakültelerinin ilgili yönetim kadrosu, Eğitim enstitüleri ve devlet hastaneleri yüksek ve orta düzeyde yönetim kadrosu, özel hastaneler, tıp merkezleri, klinikler ve eczaneler, özel ve devlet tıp ve eczacılık üniversiteleri, Libya'da yabancı ve Arap ülkelerinin Ticari temsili personeli, Hastanelerde Satınalma Müdürlüğü yapan kişiler, Libya’nın en büyük şirketleri ve fabrikalarının insan kaynakları yöneticileri oluşturmakta.

Fuarda; hastaneler, klinikler ve tıp merkezleri tasarım ve inşaat, kozmetik ve plastik cerrahi, radyoterapi aygıtları, acil kurtarma ve ilk yardım ekipmanları, tıbbi laboratuarlar, ilaç endüstrisi, alternatif tıp, acil tıp, kamu sağlık hizmetleri, tıbbi malzemeler, tıbbi cerrahi hastane ve laboratuar ürünleri, üniversiteler, özel enstitüler ve araştırma merkezleri, hastane ve klinik ekipmanları, lazer donanımları, x-ray cihazı, mikrocerrahi ve laparoskopik cerrahi, fizyoterapi cihaz ve ekipmanları, ruh sağlığı, eğitimsel, tıbbi ve bilimsel kitaplar, yoğun bakım, iletişim ekipmanları ve seyyar hastane, diş ekipmanları, tıbbi giyim ve tıbbi mobilya, gaz boruları, çamaşırhane ve bz., sağlık sigortası, pediyatri, anne-bakım ürünleri, hastane yönetimi sistemleri, hemşirelik hizmetleri, protez uzuvlar, kimyasallar, anestezi gibi sektörün çok geniş bir yelpazesini kapsayan ürün grupları sergilenecek.

FUARA DEVLETTEN YÜZDE 50 TEŞVİK

Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 50 teşvik kapsamına alınan fuara Türkiye'den katılan imalatçı firmalar, diğer uluslararası fuarlarda olduğu gibi ulaşım ve nakliye de dahil katılım bedelinin %50’sinin geri iadesini kapsayan, 299/5 sayılı tebliğ uyarınca “Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılım Desteği”nden faydalanabilmekte.

LIBYA SAĞLIK ALANINDA YAPILANIYOR

Libya, şu an Türkiye de dahil olmak üzere yurt dışındaki hastanelerde bulunan binlerce yaralının tedavisine kendi ülkesinde devam etmeyi planlıyor, bunun için iç savaş sırasında hasar görmüş hastanelerin onarımının acilen gerçekleştirilmesi için düğmeye basıldı.

Yeniden yapılanan ülkede sağlık alanında yatırım bekleyen birçok konu bulunuyor. Uzun vadeli projeler Haziran ayında yapılması planlanan seçimlerin ardından göreve gelecek yeni hükümet döneminde şekillenecek.

Bakanlık öncelikle Libya'yı sağlık alanında otomasyona kavuşturmak istiyor. Yani tüm insanlarının verilerini tek bir çatı altında toplamayı düşünüyor. Ayrıca ülke genelindeki hastanelerin eksiklerini belirleyip bir an evvel tamamlamak istiyorlar. Tabii ki bu yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin önerilerini de dikkate alan Libya Sağlık Bakanlığı, pastadaki büyük dilimi Türk iş adamlarının alması yönünde de arzularını dile getiriyorlar.

Libya'da kişi başına düşen sağlık harcamaları, bölge ortalamasına göre 2.5 kat daha yüksek. 2012 yılı için toplam hükümet bütçesinin %4.24'nün Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilmiş durumda.

Libya’da yeniden yapılanan sağlık sektöründe ise eksikler hayli fazla. Hükümetin elindeki yüksek bütçe kısa vadede inşası yarım kalan hastanelerin tamamlanması için harcanacak. Bu kapsamda Türk hastane mobilyası, mutfak ürünleri, üniforma, ilaç, sigorta, ambulans, diş hekimliği, hastane yönetim sistemleri vs gibi tedarikçilerinin hiç düşünmeden bu pazardan pay kapması kaçınılmaz.

Eski Kaddafi yönetiminde çok kısıtlı sayıda özel hastanenin kurulmasına imkan verilirken, bugün yeni oluşumda Libya yönetimi özel hastanelerin kurulması konusunda yurtdışı firmaları teşvik etmeye hazırlanmakta. Ve bu ülkeler için Türkiye, dost ülkeden öte kardeş olarak görüldüğünden muhakkak ki diğer ülkelere nazaran daha tercih edilir ve desteklenir olacak.

Türkiye’deki modern sağlık hizmetini çok beğendiğini dile getiren Libya Sağlık Bakanlığı yetkilileri, aynı sistemin, modern ve zincir hastane projeleri şeklinde kendi ülkelerinde kurulmasını istediklerini de ifade ediyorlar. Özellikle Ruh ve Sinir Hastalıkları alanında, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon ağırlıklı hastaneler elzem. Savaş sonrası yorgun düşen halk için en önemli noktalardan biri de bu. Dolayısıyla ülkede nizamın sağlanmasına bireyden başlayabilecekler.

Ülkede 1’i Bingazi, 15’i Batı kesiminde olmak üzere mevcut 67 özel hastane var. Bu hastaneler savaş sırasında yıpranıp, işlevselliğini yitirmiş durumdalar. Bu alanlarda yapılanmalar önemli.

Türkiye devleti, devlet hastaneleri yoluyla ülkeye girişimlerde bulunuyor. Ancak devlet kanadına nazaran daha çok özel sektörün Libya’da iş yapması, Türk işadamlarını Libya’da firmalarını tanıtmaya ve sektörel alanda büyük iş imkanları elde etmesini sağlayacaktır.

LİBYA KALKINMADAKİ HIZIYLA DA DİKKAT ÇEKİYOR

Bankacılık sektörünün dışa kapalı olması ve petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi Libya’yı uluslararası finansal krizin olumsuz etkilerinden korumuştur. Hiç bir dış borcu olmayan Libya için, kredi kuruluşları AAA- notunu vermektedirler. Libya ekonomisi esas olarak petrol gelirlerine dayanmaktadır. Petrol geliri gelirinin %98’ini, Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYİH)’nın yüzde 25’ini ve kamu sektöründeki ücretlerin %60’ını oluşturmaktadır. Enerji sektöründen sağlanan önemli ölçüdeki gelir düşük nüfus ile bir araya geldiğinde, Libya kişi başına en yüksek GSYİH’ya sahip Afrika ülkelerinden birisi olmaktadır.

Libya ekonomisinin 2012-2016 döneminde yıllık ortalama olarak % 11,5'in üzerinde büyümesi bekleniyor

Afrika ülkeleri arasında en iyi ekonomiye sahip olan ve
kalkınma hamlesi başlatan Libya, hayata geçirdiği 35 milyar dolar tutarındaki beş yıllık kalkınma programı ile yabancı yatırımcıların ilgi odağı oluyor.

Geçmiş dönemde ülke bütçesinin yüzde 70’ini yatırıma ayıran Libya, yeni dönemde de bu uygulamasını devam ettirecek. Bu kapsamda, pek çok sektör için önemli iş sahaları barındırmakta. Gümrük vergilerinde de önemli indirimler gerçekleştiren Libya’da sigara hariç uygulanmakta olan gümrük vergileri sıfıra indirilmiştir.

LIBYA'DA HUZUR SAĞLANDI ŞIMDI İHRACAT ZAMANI

Arap Baharı sonrası bölgede toparlanmanın sinyalleri alınırken, bölgedeki normalleşme ve stabil yapı sağlık sektörü ihracatçısı açısından da yeni bir fırsat olacak gibi görünüyor.

Geçtiğimiz yıl toplam 905 milyon dolarlık  elde eden sağlık sektörünün, yıl sonunda bu rakamı 1 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor. Sektörün 2023 yılındaki  hedefi ise 5 milyar dolar.
Bölgesel olarak nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 43 oranında artış gösterdi. Nisan ayında en yüksek artış hızı ise Libya'ya yaşandı, Libya'ya  50 kat arttı.

Sağlık sektörünün, yıl sonunda  rakamını 1 milyar doların üzerine çıkarması bekleniyor. Libya da bu anlamda sağlık sektörü için ayrı bir öneme sahip.

Dünya çapındaki sağlık, iş ve tıp çevrelerini buluşturan 9. Uluslararası Libyan Healtcare Fuarı'nda, Türk firmaları da ürünlerini dünya genelindeki alıcılara ulaştırma imkanı bulacak. Hastane mobilyaları, sarf malzemeleri ve tıbbi ekipmanlar gibi ürünler sektörün beğenisine sunulacak.

TÜRKIYE-LIBYA İLİŞKİLERİ

İkili siyasi ilişkilerin ivmesiyle Libya’da Türk firmalarına karşı tutum oldukça olumlu.

Türk işadamlarına çeşitli fırsatlar sunan Libya- Türkiye siyasi ilişkilerinin olumlu seyretmesine paralel olarak  payımızın artması da beklenmektedir.

Libya halkının ve iş adamlarının Türk halkına sevgisi ve Türk mallarına olan ilgisi ile ise ihracatçılarımız için büyük bir “potansiyel pazar” oluşturmakta. Türkiye, kaliteli ve uygun fiyatlı ürün yelpazesiyle, Libya sağlık sektörü için parlayan bir yıldız durumunda.

Dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ve Libya’nın yeni yönetimine destek veren Türk üreticileri Libya halkına her alanda güven vermiştir. Bu durumda da Türk üreticilerinin yeni iş bağlantıları yapmasına önemli olanak sağlayacaktır. Hali hazırda dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden Türk üreticilerinin, Libya’da ciddi bir alt yapısı vardır. Özellikle Türk ürünlerinin dünyadaki giderek iyiye giden imajı ve Türk ürünlerinin kalitesine olan güven, Libya’lı tüketicilere cazip gelmektedir. Libyalı yetkililer, özellikle Türk firmalarına Libya’ya yatırım çağrısında bulunmaktadır.

Özellikle ekonomik alanda liberalizasyon sürecinin başlatılması, ülkenin hemen her alanda yatırım ve tüketim mallarına olan ihtiyacı ihracatçılarımız için Libya’yı cazip bir  haline getirmiştir. Libya’nın ülkemize coğrafi olarak da yakınlığı ülkemiz için bir avantaj teşkil etmektedir.
Libya, sanayi, sağlık, turizm, hizmetler, tarım alanlarında uygulanacak yatırımlara 5 yıl boyunca, sağlanan karların tekrar yatırıma dönüştürülmesi kaydıyla gelir vergisi muafiyeti tanımaktadır. Yatırım damga vergisinden de muaf tutulmaktadır.

Yabancı yatırımcılar Libya’da önemli sanayi ve teknoloji yatırımlarına yönelirken, Libyalı yetkililer, özellikle Türk firmalarına Libya’da yatırım çağrısında bulunmaktadır

Ülkemiz  stratejisi içerisinde hedef ülke olarak yer alan Libya'da önümüzdeki Haziran ayı içerisinde gerçekleşecek olan seçimler sonrasında liberal politikaların benimsenmesiyle ülkenin dışa açılımının hızla sağlanması ve ticaret olanaklarının daha da artması beklenmekte. Kuşkusuz bütün bu gelişmeler ülkemiz ihracatçıları açısından önemli bir potansiyel oluşturmakta.
Libya Sağlık sektöründen pay kapmaya çalışan yatırımcıların ise gözde ilgi alanlarından birisi de hiç şüphesiz ki Sağlık Turizmi alanı.

TÜRKIYE'NIN SAĞLIK TURIZMINDE YILDIZI PARLIYOR

Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan ve 2011 yılını artışında birinci olarak geride bırakan Sağlık Turizm’i sektörü de, Libya’ya girmek için harekete geçti.

2009 yılının Ocak-Nisan ayları arasında Türkiye’nin Libya’ya ihracatı 537 milyon dolar seviyesinde seyrederken, 2010 yılının aynı döneminde bu rakam %18’lik artışla 637 milyon dolara ulaşmıştır.

Her yıl ortama 100 bin sağlık turistinin geldiği Türkiye'de sağlık turizmi ciddi bir potansiyele sahip. Dünyada 100 milyar dolarlık küresel sağlık turizm pazarında yaklaşık yüzde 5 paya sahip olan Türkiye, ortalama 1.5-2 milyar dolar alıyor. Türkiye'nin coğrafi avantajı, insan kaynakları ve tıbbı tecrübelerinin desteğiyle bu rakamın artacağı düşünülüyor.

2015’te 1 milyon sağlık turisti ile 10 milyar dolar, 2023'te ise 2 milyon sağlık turisti ile 20 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor. 2007 yılına kadar Türkiye'de daha çok termal turizmi için fizik tedaviye gelinirken, bu oran 2010’da tersine döndü ve tıp turizmi termal turizmi geçti.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, sağlık turizmi Türkiye’nin döviz ihtiyacını karşılayan önemli kalemlerden biridir.

LİBYA’DAN İLGİ BÜYÜK

Geçen yıl 25 bin Libyalı Türkiye’de tedavi oldu. Hatta bu ülkede yayınlanan Türk yapımı yerli dizilerin bile bu ilgiyi artırdığına dikkat çekiliyor.

Yurtdışından geliş nedenlerinin başında kanser, kalp damar cerrahisi ve beyin cerrahisi bulunuyor. 2010 yılında medikal turizminin cirosunun dünya çağında 40 milyar dolara ulaşırken, Türkiye’deki tüm dinamiklerin harekete geçirilmesiyle birlikte 10 milyar doları bulması bekleniyor.

Avrupa, ABD, Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri'ne göre Türkiye’de sağlık hizmetleri fiyatlarının neredeyse üçte bir oranında düşük olması, yabancıları tedavi için Türkiye'ye çeken etmenlerden. Türkiye’yi en çok tercih eden ülkeler arasında Libya da bulunuyor.

NEDEN LİBYA SAĞLIK FUARI?

Devlet desteği ve gözetiminde düzenlenen Libya’daki tek ve bölgedeki bilinen en etkili sağlık ve medikal fuarıdır. 8 yıllık geçmişi ile katılımcıların ve kurumların güvenini kazanmıştır. Üreticilerin, sanayicilerin, yatırımcıların, toptancıların katılımcı ve ziyaretçi olarak gelip iş bağlantıları yaptıkları ve yeni teknolojileri izledikleri bir platformdur.

Libya Sağlık Sektörü devasa bir ekonomik potansiyel taşımaktadır. Özellikle demokratik yapıya kavuşması nedeniyle tüm gözlerin 2012’de Libya’ya çevrilmesi yapılan fuarlara ilgiyi de yükseltmiştir.

Libya’nın tek Uluslararası Sağlık sektörü fuarı “Libyan Healthcare Expo”,ülkenin lider fuarcılık kuruluşu WAHA EXPO tarafından düzenlenmektedir.

Stratejik hedefiniz Libya sağlık sektörünü fethetmekten geçiyorsa ve siz de bölgeye yön veren aktörler arasında yer almak istiyorsanız, 10 yıllık uluslararası fuarcılık deneyimiyle yurtdışı fuarlara Türkiye katılımlarını yapan ARI Fuarcılık ve Libya’nın en büyük yerel fuar organizatörü WAHA EXPO işbirliği ile 11-13 Eylül 2012 tarihleri arasında Trablus’ta düzenlenecek, T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 50 teşvikli olan bu önemli organizasyonu değerlendirmek için geç kalmayın,“9. Uluslararası Libyan Healthcare” fuarındaki yerinizi alma fırsatını kaçırmayın!