BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeyi iki arada bırakan teklif

Rusya Türkiye'ye öyle bir teklifte bulundu ki ince ince düşünülüp karar verilmesi lazım. Teklif Türkiye'nin elini güçlendirdi.

Abone ol

Rusya,  Nabucco'ya alternatif olarak geliştirdiği Güney Akım doğalgaz boru hattına Türkiye'yi de davet etti.  Bilindiği gibi Türkiye doğalgaz'da Rusya'ya bağımlılığı azaltacak Nabucco projesinde kilit rol oynuyor. Türk yetkililer masadaki bütün teklifleri inceleyeceklerini söylediler.

GÜNEY AKIMA ORTAK OLUN

Moskova'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ile bir araya gelen Seçin, Rus doğalgazını Karadeniz'in altından Bulgaristan'a ve oradan Avusturya ve İtalya'ya iletmeyi öngören ve asıl olarak Nabucco'ya karşı ortaya atılan Güney Akımı projesine Türkiye'nin de ortak olmasını istedi.

DAHA İYİ BİR PROJE

Görüşmeden sonra medya mensuplarına açıklama yapan Seçin, "Türk tarafının teklifimize ilgi göstereceğini ve Türkiye ile ortaklık yaparak bu projenin diğerlerinden daha iyi bir alternatif olduğunu gösterebileceğimizi umuyoruz" dedi. Rus Başbakan Yardımcısı `diğer projeler' diyerek Türkiye'nin kilit rol oynadığı Nabucco'yu kastettiği belirtildi. Rus yetkili Türkiye'ye Güney Akım'da nasıl bir rol veya ortaklık teklif ettiklerine açıklık getirmedi.

NABUCCO'NUN ÖNÜNÜ KESMEK İÇİN Mİ?

Teklifin asıl olarak, Rusya'nın önünü kesmeye çalıştığı ve Türkiye'nin kilit rol oynadığı Nabucco projesini baltalamaya yönelik olduğu öne sürüldü.

TÜRKİYE TÜM TEKLİFLERİ DÜŞÜNECEK

Bakan Yıldız'ın bu teklif üzerine "Masadaki bütün alternatifleri düşüneceğiz" yanıtı verdiği bildirildi. Yıldız, Ankara'nın bakış açısına göre Mavi Akım ile Nabucco projelerinin birbirine rakip veya birbirinin alternatif olmadığını söyleyerek, "Her ikisi de kendi mecralarında ilerliyor" dedi.

'MAVİ AKIM DAHA AVANTAJLI' DİYOR

Rus Başbakan Yardımcısı ise, hangi projenin daha avantajlı olduğu sorusu üzerine, "Ekonomik faktörlere, verimliliğe ve bütün diğer faktörlere bakarsanız hangisinin daha avantajlı olduğunu görürsünüz" diyerek Güney Akım'ı işaret etti. 2015 yılında tamamlanacak ve 10 milyar doları aşkın rakama mal olacak Mavi Akım Projesi ile Rusya, Avrupa'ya yıllık ek 31 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirecek. Projeye Bulgaristan'ın dışında İtalya ve Avusturya'nın dışında Yunanistan, Macaristan ve Sırbistan'ın da dahil olması bekleniyor.

NABUCCO RUSYA'YA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Türkiye'nin omurgasını oluşturduğu, Azeri, Türkmen ve Irak doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Nabucco ise, Rusya'ya bağımlılığı azaltacağı için hem AB hem de ABD açısından stratejik bir proje olarak görülüyor.