BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Türkiyeyi çıldırtan çifte standart!

Avrupa Birliği öyle bir karar aldı ki Türkiye, çıldırdı! Dışişleri Bakanı, AB'nin bu soruya cevap vermesini bekliyor.

Abone ol

Avrupa Birliği, Sırbistan, Makedonya ve Karadağ vatandaşlarına dün itibarıyla vizeyi kaldırdı. Ancak AB'nin hala üyelik görüşmelerine bile başlamadığı Sırbistan'a vizeyi kaldırması Türkiye'nin tepkisine yol açtı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Türkiye dururken onlara yapılan bu ayrıcalık kabul edilebilir değil" dedi.

Sırbistan, Makedonya ve Karadağ... Avrupa Birliği aday adayı olan bu üç Balkan ülkesi vatandaşları artık Avrupa'ya vizesiz girebilecek. Zaten yapılan kutlamalarda "vizesiz dolaşımı" kutlamak içindi.

Ancak Alman Die Welt gazetesi, Avrupa Birliği'nin bu 3 ülkeye vizeyi kaldırmasını Ankara'da büyük tepkiye yol açtığını yazdı. Gazete, Türkiye'nin de Avrupa Birliği'nden böyle bir talepte bulunacağını iddia etti.

İddiaya göre, Türkiye AB ile müzakerelerde, vize kaldırılan ülkelerden çok daha ileride olduğunu belirtecek ve 50 yıldır AB'ye üye olmak için çaba sarfettiği vurgusunu yapacak.

Gazete, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun tepkisine de yer verdi.

Haberde, Avrupa Birliği'nin sadece belli Balkan ülkelerine vizeyi kaldırmasını Davutoğlu'nun eleştirdiğini yazdı.

Dışişleri Bakanı'nın özellikle "Üyelik sürecinin ilk aşamalarında olup müzakereye başlamamış bazı Balkan ülkelerine tanınan Schengen ayrıcalığının Türkiye'ye tanınmaması AB ile ilişkilerin geldiği düzey açısından kabul edilebilir değil" dediğinin altı çiziliyor.

AB ise vizenin bu 3 ülkeye kalkmasıyla göç dalgası beklemiyor.

Seyahat masrafları ve geçmişte vize almanın zorluğu yüzünden Sırpların yüzde 70'inin zaten pasaportu yok.