BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'ye ithal gündem

Fatih Altaylı, Türkiye'de tartışılan konulara tepi gösterdi. Altaylı'nın tepkisi dış güçlere oldu. Çünkü Türkiye'deki gündemi, dış güçler belirliyordu.

Abone ol

Fatih Altaylı, "Türkiye’ye gündem pompalanıyor" isimli yazısında sürekli değişen gündeme değindi. Altaylı, çok önemli bir saptamada bulundu. Altaylı'ya göre gündem dışarıdan hazır alınıyor.

TÜRKİYE artık Avrupa Birliği ve ABD’nin kendisine ‘dikte’ ettiği ‘sahte gündemlerden’ sıyrılmak zorunda.

Çünkü açık ve net bir şekilde Türkiye’nin kendi meselelerini konuşması, tartışması engellenmek isteniyor.

Türkiye’nin neye odaklanacağına, Türkiye’nin neyi konuşacağına ‘bizim dışımızda’ birileri karar veriyor.

Bakın PKK terörü sona erdiğinden, yasal düzenlemelerle Türkiye’deki ‘bazı Kürt vatandaşlarımızın’ sıkıntıları giderildiğinden beri Türkiye’ye bir ‘Ermeni gündemi’ pompalanıyor. Üstelik bu gündem eşzamanlı olarak hem ABD’den, hem AB’den Türkiye’ye iletiliyor.

Özellikle ABD’nin tavrı çok ilginç. Pollock diye adı sanı duyulmamış bir yazar, Türkiye’yle ilgili bir yazı kaleme alıyor.

Sanırsın ki adam, Türkiye uzmanı. Oysa değil. Değil ama Yeni Şafak Gazetesi’nde bilmem kaç ay önce çıkmış bir yazıyı bilip hatırlayacak kadar ‘dikkatli’ bir okuyucu.

Detaylı analizleriyle Türkiye’yi yerden yere vuruyor.

Belli ki, Ankara’da ikamet eden bazı Amerikalılar, bu adama yazıyı ‘yazdırmışlar’.

Türkiye durduk yerde bu yazıya kilitleniyor. Türk-Amerikan ilişkileri bu yazının gölgesinde tartışılıyor.

Daha bu tartışma bitmeden, ABD’nin en etkin ama aynı zamanda yönetim etkisine en açık gazetelerinde Türkiye’nin Ermeni meselesini kaşıyan yazılar çıkıyor. Dün aynı konumdaki bir başka Amerikan gazetesinde, Türkiye’nin tavrı ile El Kaide’nin ABD karşıtlığı arasında paralellikler kuruluyor.

Ve Türkiye, kendisini bir anda ‘yaratılmış’ bir gündemi tartışırken buluyor.

Türkiye kendine biçilen rolü tam olarak üstlenmedikçe ve sahneye konulan oyunda zaman zaman ‘emporizasyon’ yaptıkça bu gündemler pompalanmaya devam edilecek.

Bu işin sonu bir krize kadar gidecek.

YAZI:Fatih ALTAYLI
HÜRRİYET