BIST 10.332
DOLAR 32,24
EURO 34,78
ALTIN 2.457,87
HABER /  DÜNYA

'Türkiye'nin tek yaptığı tehdit etmek'

Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, önceki gün gerçekleştirdiği Rusya ziyareti ardından Kommersant gazetesine verdiği özel demeçte Türkiye’ye yönelik açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Rus gazetecinin, “Zaten gergin Akdeniz’de enerji kavgası da eklenince savaş çıkarmaz mı” sorusuna cevaben “AB, BM ve Rusya, doğu Akdeniz doğal kaynak tartışmasında bizim yanımızda” ifadesini kullanan Markulli, “Türkiye misilleme olarak KKTC tarafından sondaj yapmak istediğini beyan ediyor. Ama bunlar sadece laf. Türkiye bu işi yapabilecek donanıma sahip değil” dedi.

Rus gazetesine verdiği demecinde Akdeniz’de bulunan rezervlerin boyutunu izah ederek açıklamalarına başlayan Markulli, “Amerikan Global Energy şirketinin araştırmasına göre Kıbrıs, İsrail, Lübnan ve Mısır kıta sahanlığında 12.5 trilyon m3 doğalgazla 5 milyar varil petrol var. Keşiften sonra geçtiğimiz Nisan ayında ikinci etaba geçildi. Kıbrıs kıta sahalığında bulunan 12 rezerv bölgesi ihalesi, aralarında Rusların da bulunduğu 29 ülkeden şirkete açıldı. Yıl sonuna kadar ihale sonuçlanacak. Biz Türkiye’nin tehditlerine aldırış etmeden bu çalışmaları sonuçlandıracağız. Çünkü Uluslararası Deniz Hukuku bizden yana. Ayrıca AB, BM ve Rusya da bizim yanımızda yer alıyor” şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN TEK YAPTIĞI TEHDİT ETMEK"

Türkiye’nin de aynı bölgede kendi sondaj çalışmalarına başlayacağı Rus gazeteci tarafından Rum bakanı hatırlatıldığında ise Markulli, “Onlar ne söylerse söylesin. Türkiye’nin böyle bir sondajı yapacak teknik donanımı olmadığını biliyoruz. Türkiye’nin yaptığı sadece tehdit savurmak. Ankara sadece bizi tehdit etmekle yetinmiyor, projeye katılmak isteyen şirketleri de yaptırımla korkutuyor. İşin içine 38 yıldan beri devam eden Kıbrıs’ın bir bölümünün ilhakını katacak olursak kimin halkı olduğu ortaya çıkar. Kıbrıs görüşmelerine gelince, biz son olarak iki toplumlu federasyona razı geldiğimizi söyledik. Ancak adada askeri varlığını muhafaza eden ve 300 bin göçmenle dominant gözükmeye çalışan Ankara federasyon istemiyor. Onların aklında iki bağımsız Kıbrıs devleti var” dedi.