BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,74
ALTIN 2.395,34
HABER /  GÜNCEL

’’Türkiye’nin önü çok parlak’’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye’nin önü çok parlak. Bundan hiç tereddüdüm yok. Bundan hiç şüphem yok. Türkiye’nin geleceği konusunda şü...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Türkiye’nin önü çok parlak. Bundan hiç tereddüdüm yok. Bundan hiç şüphem yok. Türkiye’nin geleceği konusunda şüphem yok” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Zonguldak’ta onuruna verilen akşam yemeğine katıldı. Gül’ün masasında O Ses Türkiye Yarışması’nın birincisi Hasan Doğru da yer aldı. Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Gül, Zonguldak’ın önemine dikkat çekerek, “Bugün sabahtan bu yana buradayız. Bu geceyi de burada geçireceğiz. Zonguldak’a daha önce defalarca bakan olarak, siyasetçi olarak geldim. Cumhurbaşkanı olarak ilk defa burada bulunmaktan şüphesiz ki memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanı olarak bütün illerimizi ziyaret etmeyi ilk cumhurbaşkanı olduğumda planlamıştım. Bazı illerimiz var ki 40 sene içinde cumhurbaşkanı ziyaretleri gerçekleşmemiş. Her zaman cumhurbaşkanı ziyaretleri bir heyecan, dayanışma oluşturur. Bu vesile ile de ben de düşüncelerimi ifade ediyorum. Zonguldak Karadeniz’in en şirin illerinden birisidir. Cenab-ı Allah buraya çok güzellikler vermiş. Ama sadece toprak üstü değil toprağın altı da zengin. Başka yörelerimizden farklı toprağının altıyla, toprağının altının çok zenginliği ile meşhur olmasıdır. Tabii ki toprağın altı ile ilgili madenler esasen kömür, geldiğimiz andan beri en çok duyduğum şey, ‘emeğin başkenti, Zonguldak’a hoşgeldiniz’ diyor herkes” dedi.

“EMEĞİN BAŞKENTİNDE OLMAKTAN MUTLUYUM”
Zonguldak’ın emeğin başkenti olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bende gerçekten alın terinin en kutsal olduğu, yerin üstünde değil özellikle yerin altında alın terinin olduğu Zonguldak’ta, emeğin başkentinde olmaktan gerçekten büyük mutluluk duyuyorum. Zonguldak aynı zamanda kömürüyle Türkiye’nin demir ve çelik sektörünü de destekleyen ve gerçekleştiren bir ilimizdir. Bu bakımdan şüphesiz çok önemli yeri vardır. Bütün illerimizin kendine has özelliği vardır. Hepsinin Türkiye’nin her bir tarafı hepimize aittir. Buradaki söylediğim özellikler, Türkiye’nin diğer yerlerinde yoktur. O bakımdan şehrimizin kıymetini hepimizin bilmesi gerekmektedir. Zonguldak çok önemli devlet adamlarını, kültür adamlarını, siyaset adamlarını Türkiye’ye hediye etmiştir. Eski Başbakanlarımızdan rahmetli Bülent Ecevit, kendisini rahmetle anıyorum. Ben burada bütün bunları söylerken aslında şunu hatırlatmak istiyorum. Hepimizin ülkemizin ve şehirlerimizin kıymetini bilmemiz gerekmektedir. Bir süre önce mahalli seçimler oldu. Gayet uyum içerisinde seçimleri gerçekleştirdik. Önümüzde başka seçimler de söz konusu olacak. Çok şükür Türkiye demokrasini temel ilkeleriyle gerçekleştirmiş, hak ve hürriyetleriyle gerçekleştirmiş, hatta Avrupa Birliği ile bütünleşmek uğruna önemli mesafeler alan ve bu doğrultuda eksikliklerinin de farkında olan ve eksikliklerini de giderme iradesinde olan bir ülke” diye konuştu.

“ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR”
Son 10 yıl içerisinde yapılanlara bakıldığında, yapılacakların da çok olduğuna dikkat çeken Gül, “Farklı siyasi düşünceler, farklı düşünceler olacak ki herke kendini hür düşünsün. Demokrasinin beraber yaşama sabrını ve ilkelerini uygularsak sinerji olur ve enerjilerimizi memleketimizin eksikliklerini gidermede kullanmalıyız. Türkiye orta gelirli bir ülkedir, son 10 yılda bu seviyenin üstüne çıktı. Geliri yüksek olan ülkeler arasına sokabilecek miyiz? Bunun yolu sağlam demokrasiden geçmektedir. Neticede birbirimize saygı çerçevesinde bugün öğreneceğimiz çok şey var. Özellikle son 10 yıl içinde yapılanlara baktığımızda, bundan sonra da yapacağımız çok şey olduğunu görüyoruz. Hala şehirlerimizin ne kadar çarpık olduğunu görüyoruz. Bu adeta cennet bahçesi yerimizi daha da güzelleştirmek ve düzenli bir şehir yapabilmek adına neler yapabileceğimizi ortaya koymalıyız. Her gittiğim yerde başkanlarımıza bunu söylüyorum. Şehirlerimizi geliştirmek adına çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Baktığımızda yapacak çok şeyimiz var. Daha çok çalışmaya daha çok ileriye koşmak önemli” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ KONUSUNDA ŞÜPHEM YOK”
Bülent Ecevit Üniversitesi’ni ziyaretinden bahseden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle devam etti:
“Bugün üniversiteyi ziyaret ettik. Çok memnun oldum. Her ilimizde üniversite var. Rektör ve arkadaşlardan aldığım bilgilerden çok mutlu oldum. Kendilerine şunu söyledim. Üniversiteler şehirlerle buluşmalıdır. İl yöneticileri ile birlikte planlamalar yapılmalıdır. Bunu kendilerine ilettim. İli yönetenler arasında, ilde ekonomiye yön verenlerle üniversite arasında bir uyum varsa o şehirde büyük işler yapılır. Ülke içinde öyle, şehirler içinde öyle. Bu her yerde öyle öyledir. Türkiye’nin önü çok parlak. Bundan hiç tereddüdüm yok. Bundan hiç şüphem yok. Türkiye’nin geleceği konusunda şüphem yok. Türkiye’nin güvenli bir ada olarak bölgede görünmesi ve böyle olması dikkat edilmesi gereken husustur. Böyle olursa ekonomik alanda gelişmeler olur. Bugün Zonguldak’ta sadece kendi alanında değil dışardan büyük yatırımcıların geldiği enerji üssü olan bir şehir konumundadır.”

“TERÖR, BU ÜLKENİN EN BÜYÜK SORUNUYDU”
Terör konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Gül, “Terör sorunu bu ülkenin en büyük sorunuydu. Onda da herkesin aklı başına gelecek ve şiddetle bir şey olamayacağı ortaya çıkacaktır. Bir kez daha şehit ve gazi ailelerimize selamlarımızı tekrar iletiyorum. Bu insanlar yeri geldiğinde en değerli varlıklarını bu ülkenin geleceği için vermişlerdir. Bugün olsa yine vereceklerdir. Ama önemli olan böyle bir ihtiyacın olmamasıdır. Bütün Türkiye ilerlerken tabii ki Türkiye’nin şehirleri, illeri aynı şekilde geliri olur. Bir taraf ilerler, bir taraf geri kalırsa ortada mutluluk olmaz. Filyos Projesi’nin ihalesinin yapılmış olması ve yakında bunu yapacak olan kişinin bu başlayacak olması çok önemli. Eskiden bu büyük projeler uzun yıllarda ancak yapılıyordu. Şimdi Allah’a şükür başlanınca bitiyor. Bu imkanlarımı ve kabiliyetimiz gelişti çok şükür. Özellikle yolların çalışmaları yapılıyor, tüneller açılıyor. Bazen tabi ki gecikmeler söz konusu olabiliyor. Buna da sabırlı olmak lazım. Hepsinin önümüzdeki yıllarda bitirileceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Karayolların da bu anlamda büyükşehirlere ulaşım imkanları birkaç saate düşecek. Havayolundaki sıkıntılar çözülecek. O zaman her şey daha rahat olacak” diye konuştu.

“NÜFUSUN AZALMIŞ OLMASI ŞAŞIRTICI”
Zonguldak’ın nüfusunun yüzde 8 azalmasının da şaşırtıcı olduğunu ifade eden Gül, sözlerini şöyle tamamladı:
“Zonguldak’ta nüfusun yüzde 8 azaldığını söylediler. Böyle bir şehirde nüfusun azalmış olması şaşırtıcı. Bu konu ile ilgili gereken ilgi ve alaka gösterilecektir. Madeni ziyaret ettim. Gerçekten en helal kazancın olduğu büyük bir fedakarlıkla çalışan işçilerimiz ziyaret ettim. Her bölgenin kendine has rızık kapısı var. Buranında maden. Bu ileri yaparken tabii ki bir taraftan ekonomik şartların dikkate alınması ve bu faaliyetlerin modernleşmesi gerekiyor. Buradaki uygulamaların daha iyi hale getirilmesi konusunda bilgiler aldık. Bunları ilgili bakan ve bürokrat arkadaşlarımla paylaşacağım. Burada gerçek güzel izlenimlerde bulunduk. Güzel ve cennet bir şehirde vatandaşlarımızdan büyük ilgi ve sevgi gördüm. Burada olanlar aracılığı ile de burada olmayanlara sevgi ve saygı muhabbetlerimi gönderiyorum.”
Gül, onuruna verilen akşam yemeğinin ardından geceyi Dedeman Otel’de geçirecek.
(İHA)