BIST 10.194
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.380,10
HABER /  DÜNYA

TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ SARIMSAĞI ARABAN OVASI’NDA YETİŞİYOR

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Araban Ovası’nda yetiştiğini belirterek, yerli sarımsak üreti...

Abone ol

Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, Türkiye’nin en kaliteli sarımsağının Araban Ovası’nda yetiştiğini belirterek, yerli sarımsak üretiminin artmasıyla Çin’den ithal edilen sarımsak ve sarımsak tohumundan vazgeçildiğini söyledi.
Doğan, yeşil firik olarak hasadına başlanan Araban Ovası’nda yetişen sarımsağın, Türkiye’nin en kaliteli sarımsağı olduğunu belirterek, "Yıllardır Çin’den Türkiye’ye kalitesiz ve depolama süresi kısa olan sarımsak ithalatının yanı sıra, kalitesiz tohumluk sarımsakların ülkemizde dikimi yapılıp üretim yapılıyordu. Çin’den ülkemize ithalatı yapılan kalitesiz sarımsaklar hem ülke ekonomisine, hem de çiftçi ekonomisine zarar veriyordu" ifadelerini kullandı.
Araban Ovası’nda bu yıl sarımsak dikiminin 2 bin dönüm civarında gerçekleştiğini kaydeden Doğan, "Bu yıl hasadı gelen sarımsak, yeşil firik olarak ülkenin değişik illerindeki tüccarlar vasıtasıyla pazarlanarak tüketilmeye başlandı. Yerli sarımsağımızın, geçen hasat döneminde ve daha önceki yıllardaki hasat döneminde de yapılan denemeler sonucu çok kaliteli bir tohumluk olarak da kullanılacağı kanıtlanmıştır. Şu ana kadar sarımsak tohumluğunda ihtiyacı, ithalat yoluyla karşılayan üreticiler, Araban Ovası’nda yetişen sarımsağı tohumluk olarak da kullandıkları için, tohumluk sarımsakta dışa bağımlı olmaktan kurtulmuş durumdayız" diye konuştu.
Türkiye’nin sarımsak tohumluğunda dışa bağımlılıktan kurtulduğunu yineleyen Doğan, "Araban Ovası’ndaki sarımsak üretimiyle hem ülke, hem de bölge ve ilçe ekonomisi kalkınıyor" dedi.
(İHA)