BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin başına bir şey gelse sığınacak yerimiz yok

Türkiye, Irak ve Suriye'de meydana gelen olaylara değinen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kritik uyarılarda bulundu.

Abone ol

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Herkes yerinden yurdundan oluyor, bu ülkeye sığınıyor. Allah korusun, bu ülkenin başına bir şey gelse bizim sığınacak bir yerimizin olmadığını hepimiz bilmeli ve adımlarımızı buna göre atmalıyız" dedi.

Çelik, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından Bursa'da bir otelde düzenlenen "İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitim Semineri"nde yaptığı konuşmada, gerek Türkiye'de gerek dünyada çok sıcak gelişmelerin yaşandığı bir süreçten geçildiğini söyledi.

Suriye ve Irak'ta yürek yakan gelişmeler yaşandığını, terörün çirkin yüzünü bölgede sergilediğini, insanların vahşice katledildiğini, milyonlarca kişinin yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldığını ve 1,5 milyon Suriyelinin Türkiye'ye sığındığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

HERKES AKLINI BAŞINA ALSIN

"Herkes yerinden yurdundan oluyor, bu ülkeye sığınıyor. Allah korusun, bu ülkenin başına bir şey gelse bizim sığınacak bir yerimizin olmadığını hepimiz bilmeli ve adımlarımızı buna göre atmalıyız. Buna göre birlikte yaşamayı tesis etme konusunda üzerimize düşen neyse onu yerine getirmek zorundayız. Son dönemde iyiden iyiye ateş çemberi haline dönen bölgemizde, Kobani bölgesinden 3-4 gün içinde 150 bin Suriyeli Kürt vatandaş Şanlıurfa'ya giriş yapmış ve 1,5 milyon Suriyeliye birkaç gün içinde yeni ilaveler bu şekilde gerçekleşmiştir. Türkiye hem yaraları sarmaya devam ediyor hem sorunlarını çözmeye uğraşıyor hem de bölgede meydana gelen kronik sorunların ve o ülke halklarının dertlerine derman olma gibi büyük bir sorumluluk içinde hareket ediyor ama sorumsuzları da dikkat ve ibretle izliyoruz.

TAŞ ATAN MİLLETVEKİLLERİNİ İBRETLE GÖRDÜNÜZ

Yara sarmaya çalışan güvenlik güçlerimize, Kızılay görevlilerimize ve o aziz millete taş atan milletvekillerini de orada ibretle gazetelerde gördünüz. Türkiye'ye bu tablolar yakışmıyor. Hele parlamentoda olan birine hiç yakışmıyor. Herkes aklını başına alsın. Terör canımızı yakıyor. 30 yıldır can yakan bu terör belasından kurtulmak için Türkiye önemli mesafeler katediyor. İçeride ve dışarıda bütün terör faaliyetlerinin sona ermesi konusunda Türkiye elinden geleni yapmıştır."

Salondaki işçilerin, "Kazalara dayanmaz yürek, bize Çelik gibi bir bakan gerek" tezahüratına Çelik, "Vallahi işverenle aramı bozacaksınız sonunda" diye karşılık verdi.

SENDİKALARLA İLGİLİ DÜZENLEMELER

Faruk Çelik, çok önemli reformlara imza attıklarına dikkati çekerek, Sosyal Güvenlik Reformunun kendi iktidarları döneminde gerçekleştiğini belirtti.

İstihdam paketiyle 2008-2009 döneminde 200 bin işçinin iş yerlerinden çıkarılmasına engel olduklarına işaret eden Çelik, kendi dönemlerinde yürürlüğe konulan sendikalarla ilgili yasa için 4 yıl uğraştıklarını ve yüzde 10 olan barajı yüzde 1'e düşürdüklerini anlattı. Çelik, şöyle konuştu:

"Arkadaşlar yüzde 10 barajı olsa şimdi, düşünebiliyor musunuz bir iş kolunda 1 milyon işçi varsa, tekstilde 100 bin işçiyi üye yapacaktınız. Şimdi 10 bin işçi. Yani 'Arada fark yok' demek olur mu? Ne yaptı yasa? Sahte üyelerde sendikaları temizledi. Artık ölü üyeler yok, gerçek üyeler var bu işin içinde. Onun için sendika yasasına haksızlık yapmayalım. 1,5 yıl içinde örgütlü toplum olma yolunda 200 bin işçimiz sendikalara kaydolmuştur. Bu sendika yasasıyla bu gerçekleşmiştir. Biraz daha gayret ederseniz inanıyorum ki hele hele son çıkardığımız 'Torba Yasa'yla bunu 2 milyona taşımak çok kısa sürede gerçekleşebilir."

Hükümet olarak örgütlü toplumdan yana olduklarını ifade eden Çelik, bu çerçevede kamu görevlileriyle ilgili sendika yasasını da devreye aldıklarını kaydetti.