BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankası'nın faiz kararı ne anlama geliyor?

Merkez Bankası Mart ayından bu yana ilk kez hiç bir faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Abone ol

Morgan Stanley Türkiye Ekonomisti Yakın Cebeci, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu-PPK'nın faiz kararını değerlendirdi.

Cebeci bankanın önceki açıklamalarına göre enflasyon konusunda daha iyimser olduğunu belirtti ancak sonraki aylarda faiz indirimi beklemediğini söyledi. Cebeci, "Enflasyondaki daha iyimser bakış açısına rağmen, Merkez Bankası'nın yeni veya inovatif bir faiz indirimine gitmek istememesi ve ihtiyatlı duruşu cesaret verici" değelendirmesinde bulundu.

Wall Street Journal'ın haberine göre, ekonomistler, son günlerde Türk Lirası'ndaki değer kayıplarının faiz indirimlerine ara verilmesinde etkili olduğunu düşünüyor. Capital Economics konu hakkında, "Merkez Bankası'nın faizleri sabit bırakmasında TL'deki değer kayıplarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Bugün faizler değiştirilmedi. Ancak, TL'deki satışları engellemek için daha sıkı bir para politikası duruşuna geçildiği yönünde işaretler var" değerlendirmesini yaptı.

"Piyasalar izin verdiği sürece faiz indirimleri sürecektir. Ancak beklentiler kötüleştikçe Merkez Bankası daha ihtiyatlı adım atar" diyen analist Nicholas Spiro "Bu ay faizlerin Mart'tan bu yana sabit bırakılması da bu açıdan bakılınca tesadüf değil" diye konuştu.

TL, dolar karşısında son 1 ayda yüzde 5'e yakın değer kaybetti. Kur bugün 2,2535 ile 12 Mart'tan bu yana en yüksek düzeye çıktı. DOLAR FİYATLARINDA SON DURUM NE?