BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.407,96
HABER /  DÜNYA

Türkiye'nin Başbakanı Erdoğan cin gibi!

İngiliz İndependent gazetesi Recep Tayyip Erdoğan'ın 300 işadamıyla birlikte gittiği Afrika ziyaretini öyle değerlendirdi...

Abone ol

Independent tarafından yayınlanan bir analizde Başbakan Erdoğan’ın 300 işadamı ile Afrika turuna çıktığına dikkat çekilirken “Dev heyet, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye’nin son yıllarda nasıl küresel bir oyuncu haline geldiğine vurgu yapıyor” denildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika turu, Batı’da “Afrika’da geri bırakılabiliriz” uyarılarına neden oldu.

TÜRKİYE'NİN CİN GİBİ BAŞBAKANI

İngiliz İndependent gazetesinin “Batı, fazla uzun bir süredir Afrika’nın gerçek doğasına kör. Şimdi de geride bırakılma riski ile karşı karşıyayız” başlığıyla verdiği analizde Başbakan Erdoğan’ın Afrika turuna “Türkiye’nin cin gibi Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika turunda” sözleriyle dikkat çekildi.

Erdoğan’a eşlik eden 300 işadamının da, turun kapsadığı Gabon, Nijer ve Senegal’da inşaat, enerji, madencilik ve tarım anlaşmalarına çok istekli oldukları görüşü dile getirildi. İan Birrell imzalı analizde şöyle devam edildi:

Dev heyet, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye’nin son yıllarda nasıl küresel bir oyuncu haline geldiğine vurgu yapıyor. Aynı zamanda Afrika’nın yeni yükselen dünya düzenindeki öneminin de altını çiziyor. Bu yüzden Türkiye'nin üç yılda kıtada 19 büyükelçilik açması, Sahra’nın güneyindeki Afrika ile ticaretini 10 yıl gibi kısa bir süre içerisinde on kat artırmasına yardımcı oldu.”

İNGİLTERE’NİN YAKLAŞIMI İLE “TEZAT”

Analizde Türkiye’nin yalnız olmadığına, Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerin de Afrika’yı bir fırsatlar kıtası gibi gördüğüne işaret edildikten sonra bu durumun, İngiltere’nin yaklaşımıyla “tezat” oluşturduğu kaydedildi.

İngiltere’nin birçok Afrika ülkesi ile kalıcı bağlarına rağmen diplomatik temsilciliklerini kapattığına dikkat çekildiği analizde “Yükselen ekonomik dinamolarla ticaret yarışında kaybediyoruz” uyarısında bulunuldu.

İan Birrell, Britanyalıların Afrika konusunda olumsuz bir imaj bombardırmanının altında olduklarını savunarak “Sonuç, bu muazzam, zengin ve şaşırtıcı biçimde çeşit çeşit kıtanın miyop bir görüşüdür” eleştirisinde bulundu.