BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den Çin'e büyük rest 'Milli füze' üretilecek

Türkiye Çin füzesinden vazgeçti, 4 milyar dolar bütçeli ihalenin iptal edilmesine ve Çin füzesi yerine milli füze üretim projesi başlatılmasına karar verildi.

Abone ol

Türkiye, dört milyar dolar bütçeli en büyük savunma ihalesinda iptal kararı alarak Çin füzesi alma kararından vazgeçti. Milli füze üretim projesi başlatılacak.

Reuters'a bilgi veren Başbakanlık'tan bir kaynak, Türkiye'nin, 2013 yılının sonbaharında Çin ile sözleşme görüşmelerine başladığı  ilk uzun menzilli füze projesine yönelik ihaleyi iptal ettiğini belirtti.

"DAVUTOĞLU BU HAFTA İÇİNDE İMZALADI"

Hürriyet'in yer verdiği habere göre, Başbakanlık kaynağı konuya ilişkin, "Bu ihalenin iptali edilmesi kararlaştırıldı. Buna ilişkin kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu bu hafta içinde imzaladı. İhalenin iptal edilmesindeki temel gerekçe, Türkiye'nin milli füze üretim projesini başlatacak olması" dedi.

Türkiye'nin bu kritik projede Çin ile müzakerelere başlaması özellikle NATO ve ABD'nin tepkisine yol açmıştı. Ancak Çin ile teknoloji transferi gibi konularda yaşanan pürüzler nedeniyle müzakerelerde bugüne kadar nihai bir karar alınamadı.

İki yıldır süren görüşmelerde Türk tarafı teknoloji transferinde ısrar ediyordu, Çin tarafı ise teknoloji verme konusunda beklentileri karşılamıyordu.

Ayrıca Çin füzelerinin NATO savunma radarlarına entegre edilemeyecek olması, füze bataryalarını sadece kurulduğu yeri savunabilecek lokal silahlar haline getirecekti.  NATO üyesi bir ülke olarak NATO dışı bir savunma sistemi alınacak olması batının yoğun siyasi baskısına neden oluyordu.