BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'deki sigaralarda büyük tehlike!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Palandöken, Türkiye'deki sigaraların 5 taneden 1 tanesinin kaçak olduğunu açıkladı

Abone ol

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, vergi artışlarının kaçakçılıkla mücadeleyi zorlaştırabileceğini belirtti.

Palandöken, ''Kaçak sigaralardan tek kuruş vergi tahsil edilemiyor. Bunun sonucunda da her yıl yaklaşık 4-5 milyar liralık vergi kaybı yaşanıyor. Yani her yıl neredeyse bir Boğaz Köprüsü yapmaya yetecek kadar kaynak avuçlarımızdan kayıp gidiyor'' ifadesini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, devletin kaçakçılık konusundaki mücadelesini takdirle izlediklerini kaydederek, buna rağmen kaçak sigara miktarının hala çok yüksek olsa da, atılan adımların etkisiyle piyasanın yeni yeni toparlanmaya başladığını ifade etti.

BOĞAZ KÖPRÜSÜ KADAR KAYNAK GİDİYOR

Yeni vergi artışlarından sonra durumun kırılganlık gösterebileceğine dikkati çeken Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Bakkal esnafı son yıllarda kaçak ve sahte sigaradan, vergisiz açık tütünden çok zarar gördü. Türkiye genelinde her 5 sigaradan 1'i, Güneydoğu'da ise her 2 sigaradan 1'i kaçak. Bu da dürüst esnafın iş kaybı demek. Ayrıca, piyasada 7 liraya satılan bir ürün 5,7 lira vergi öderken, kaçak sigaralardan tek kuruş vergi tahsil edilemiyor. Bunun sonucunda da her yıl yaklaşık 4-5 milyar liralık vergi kaybı yaşanıyor. Yani her yıl neredeyse bir Boğaz Köprüsü yapmaya yetecek kadar kaynak avuçlarımızdan kayıp gidiyor.''

Kaçak sigaranın başını ezmek için gerekli tedbirlerin artık daha da büyük bir kararlılıkla alınması gerektiğini kaydeden Palandöken, 2013'e umutla bakmak isteyen binlerce esnaf için kaçağa karşı verilen mücadelenin çok önemli olduğunun altını çizdi.