BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.464,92
HABER /  GÜNCEL

Türkiyede yabancı doktor devri

Avrupa'da en az doktor sayısına sahip olan Türkiye bu açığı yabnacı doktolarla aşacak

Abone ol

Türkiye, nüfus başına düşen hekim sayısında Avrupa'da sonuncu sırada yer alıyor. AB ülkelerinde her 100 bin kişiye ortalama 278 hekim düşerken, bu sayı Türkiye'de 140. Sağlık Bakanlığı, açığı kısa vadede kapatmak için ülkeye yabancı hekim getirmeyi planlıyor.

Yasal düzenleme Meclis'te görüşülmeyi beklerken, bakanlığın ilk hedefi belli oldu: Tıp eğitimini Türkiye'de alan yabancıları çalıştırmak.

Konuyla ilgili Zaman'ın sorularını cevaplayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bugüne kadar yaklaşık 2 bin 500 yabancı ülke vatandaşının Türk üniversitelerinin tıp fakültelerinden mezun olduğuna dikkat çekti. Hizmet kalitesini artırmak için Türkçe bilen ve Türkiye'yi tanıyan bu hekimlerden istifade edebileceklerini kaydeden Akdağ, "Bunların yanı sıra diğer yabancı hekimler de ihtiyaç dahilinde çalıştırılabilmeli." dedi.

Hazırladıkları kanun tasarısına göre, yabancı hekimlerin sadece özel sektörde çalışabileceğini vurgulayan Akdağ, Türkiye'de büyük boyutlara ulaşan hekim ihtiyacının tek başına yabancı ülke vatandaşlarıyla çözülemeyeceğinin de altını çizdi. Türk üniversitelerinin daha fazla doktor mezun etmesi gerektiğini söyleyen Sağlık Bakanı, tıp fakültelerinin yılda 4 bin civarında öğrenci kabul ettiğini, bu sayının 7-8 bine çıkması gerektiğini aktardı. Hekimlerin iş yükü altında büyük sıkıntı çektiğini ifade eden Bakan Akdağ, "Ama birileri hâlâ doktor sayısının yeterli, hatta fazla olduğunu savunuyor. Onlar inat ettikçe vatandaşımız ve hekimlerimiz sıkıntı çekmeye devam edecek." diye konuştu. Daha fazla tıp öğrencisi yetiştirmek için üniversitelerle görüştüklerini dile getiren Akdağ, "Sayın YÖK başkanına bir kere daha sesleniyorum; bu meselenin üzerinde ısrarla dursunlar. Ülkemizin, çocuklarımızın, sağlık sisteminin geleceği açısından bu çok önemlidir." çağrısını yaptı. Öte yandan Akdağ, 2002'de yeşil kartlı hastaların ilaç harcamalarının 815 milyon YTL olduğunu, harcamanın 2006'nın ilk 9 ayında 3 katına çıkarak 2 milyar 403 milyon YTL'ye yükseldiğini bildirdi.

Haber: Necip Çakır
Kaynak:www.zaman.com.tr