BIST 10.674
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.432,57
HABER /  GÜNCEL

Şemdinlide sel var feryadı

Hakkari Valiliği, Şemdinli İlçesi'nde meydana gelen sel felaketi ile ilgili açıklama yaptı

Abone ol

Hakkari Valiliği, Şemdinli İlçesi'nde meydana gelen sel felaketi ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Gece yarısı yapılan açıklamada, "05.11.2006 günü saat: 16.30 sıralarında İlimiz Şemdinli İlçesi merkez ve köylerine yağan yoğun yağmur nedeni ile sel felaketi oluşmuş ve ilk belirlemelere göre 150 ev yıkılmış veya hasar görmüştür" denildi.

150'ye yakın evin de boşaltıldığı belirtilen açıklamada, felaketin en az hasarla atlatılması amacıyla dün akşam saatlerinde ilçede kriz merkezi oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada, "İlçe Kriz Merkezi'nden alınan bilgilere göre ilçe merkezindeki bazı evlerin su altında kalması sonucu hasar gören aileler ilk etapta YİBO, Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Öğretmenevi ve Devlet Hastanesi'ne geçici olarak yerleştirilmiş olup buradaki vatandaşlara Taktik Alay Komutanlığı ve Yatılı İlköğretim Bölge Okulu tarafından sıcak yemek dağıtılmaktadır. Sel felaketi esnasında bir kişi yıldırım çarpması sonucu, iki kişi ise sel afeti sonucu yaralanmış olup, Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmışlardır. Evlerin çatılarında mahsur kalan 8 vatandaşımız askeri birliklerimizin müdahalesi sonucu kurtarılmışlardır. Şemdinli Moda Mahallesi aşağısında kalan yollar trafiğe kapanmış olup yolları açma çalışmaları devam etmektedir.

Şemdinli-Yüksekova Karayolu'nun Durak mevkiindeki köprü selden hasar görmüş olup kontrollü bir şekilde iş makinelerinin geçişlerine izin verilmektedir. Elektrik hatlarının hasar görmesi nedeniyle ilçeye elektrik verilememektedir.

Aşırı yağışlar nedeniyle, Şemdinli İlçesi Derecik Beldesi, Güzelkonak Köyü, Altunsu Köyü ve Ortaklar köylerine ulaşım zorlukla sağlanmaktadır. İlçe Emniyet Müdürlüğü ve askeri birlikler tarafından gerekli güvenlik önlemleri alınmış olup İl Özel İdaresi ve belediye görevlilerince yolu trafiğe açma ve enkaz kaldırma çalışmaları aralıksız devam etmektedir.

İl Kriz Merkezi'nden Şemdinli İlçesi'ne ilk etapta 2 loder, 2 eskavatör ve 600 battaniye gönderilmiştir. Hasar giderme çalışmaları tüm imkanlar seferber edilerek sürdürülmektedir. 6.11.2006 tarihi itibariyle hasar tespiti için bölgeye teknik elemanlar gönderilecek olup ayrıca Van Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden de bölgeye 15 kişilik arama kurtarma ekibi sevk edilecektir. Ön bilgilere göre 3 vatandaşımızdan henüz haber alınamamaktadır. Sel felaketi nedeni ile ilçe genelindeki okullar iki gün boyunca tatil edilmiştir. Gelişmeler İl Kriz Merkezi tarafından takip edilmektedir denildi.