BIST 10.276
DOLAR 32,29
EURO 34,80
ALTIN 2.409,07
HABER /  DÜNYA

Türkiye’de bir ilk

Siirt’te Botan Nehri üzerine Türkiye’nin ilk asfalt çekirdekli dolgu barajı olan Çetin Hidroelektrik Santrali yapılacak. Santral, Siirt ve ç...

Abone ol

Siirt’te Botan Nehri üzerine Türkiye’nin ilk asfalt çekirdekli dolgu barajı olan Çetin Hidroelektrik Santrali yapılacak. Santral, Siirt ve çevre illerin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip olacak.
Siirt Valisi Ahmet Aydın, yapımı devam eden Çetin Hidroelektrik Santrali’ni ziyaret ederek, proje Direktörü Emre Erdoğan’dan bilgi aldı. Barajın kapsadığı su alanını harita üzerinde gösteren Erdoğan, Türkiye’de ilk defa asfalt çekirdekli dolgu barajının Siirt’te yapımını ifade ederek, “Barajın inşaat çalışmalarında çevre köyler olmak üzere Siirt’ten bin kişi istihdam ediliyor. Şirvan ve Pervari ilçe sınırlarında yer alan baraj çekirdek asfalttan, ön ve arka kısmı ise kaya dolgu olacak. Yatırım bedeli 1.5 milyar liralık olacaktır” dedi.

“SİİRT KARLI BİR PAZAR”
Çetin Barajının Norveç firmasının Türkiye’de yaptığı en büyük HES projesi olduğunu belirten Vali Aydın, Alkumru ile birlikte Çetin ve Kirazlık barajlarının tamamlanmasıyla birlikte Siirt’in göller bölgesi olacağını belirterek, “Büyük bir yatırım olan bu proje ile bin insanın burada istihdam edilmesini çok önemsiyoruz. Siirt’te cazip bir yatırım potansiyeli var. Özellikle yenilenebilir enerji konusunda karlı bir pazar olan Siirt’e yatırımcılara sesleniyorum; Burada yatırım yapacak firmalara her türlü kolaylığı ve desteği sunmaya hazırız” diye konuştu. Ana Baraj ve Aşağı Baraj santrallerinden oluşacak Çetin projesinin Ana Baraj ve Santrali 401 MW kurulu güce ve yıllık 1100 GWh üretime; Aşağı Çetin Barajı ve Santrali ise 116 MW kurulu güç ve yıllık 300 GWh üretime sahip olacak. Böylelikle toplam 517 MW kurulu güç ile Statkraft firmasının Türkiye’deki en büyük enerji yatırımı olan Çetin HES, Siirt ve Siirt ili büyüklüğünde 6 ilin elektrik ihtiyacını karşılamaya yeterli kapasitede bir tesis olacak.
İl Emniyet Müdürü Mutlu Ekizoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Şenol Yeloğlu’nun da katıldığı program, proje Direktörü Emre Erdoğan tarafından katkılarından ötürü Vali Aydın’a plaket verilmesi ile sona erdi.