BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Türkiye İsrail'i ikiye böldü!

İsrail, Türkiye'den özür dileme ve tazminat konusunda ikiye bölündü.

Abone ol

İsrail, Türkiye'den özür dileme ve tazminat konusunda ikiye bölündü. Barak, gerginliğin istikrara hizmet etmediğini savunurken Ayalon ve eski Başbakan Olmert, tazminatın gereksiz olduğu görüşünde.

BARAK: SÜRTÜŞME SONA ERDİRİLMELİ AYALON: TAZMİNAT ÖDEMEMELİYİZ

Star gazetesinin haberine göre, Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara'ya uluslararası sularda müdahale ederek 9 Türkün öldürülmesinin ardından kopma noktasına gelen Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için İsrail kanadından açıklama üstüne açıklama geliyor.

BİR YOL BULACAK MIYIZ

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye ve İsrail arasındaki sürtüşmenin devam etmesi, Ortadoğu'da istikrara hizmet etmiyor. Ama tabii Cenevre'deki görüşmelerin detaylarını bilmiyorum, o yüzden size bunu aşma yolunda bir yol bulup bulamayacağımızı şu an söyleyemem" dedi.

OLMERT VE AYALON KARŞI

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon ise, Gazze yardım gemilerine düzenlenen baskın ile ilgili İsrail'in Türkiye'den özür dilemesine gerek olmadığını söyledi. Ynet haber sitesine göre, Kudüs'te Dışişleri Bakanlığı'nda, Avrupa ülkelerinin, "teröre destek veren sivil toplum kuruluşlarına mali yardımları" ile ilgili bir konferansta yaptığı konuşmada Ayalon, "İsrailli ve Türk yetkililer arasındaki müzakere ve temasların henüz sonlanmadığını" belirterek, bu konuya yapılan atıfların sürece yardımcı olmayacağını ifade etti. İsrail'in eski başbakanlarından Ehud Olmert ise bir başka toplantıda, İsrail'in Türkiye'ye tazminat ödenmesi yönündeki niyetini eleştirdi. İsrail basınında çıkan haberlerde, İsrailli yetkililere atfen, İsrail'in gemi baskınında hayatını kaybeden Türklerin her birine 100'er bin dolar tazminat ödemeyi ilke olarak kabul ettiği belirtilmiş; ayrıca Ankara'dan "hukuki sorunların halledilmesi için gereken ne varsa yapılmasının istendiği" iddia edilmişti.

Ünal: Özür ve tazminat talebimiz devam ediyor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, İsrail'den tazminat ve özür beklentilerinin sürdüğünü, bu konularda herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Sözcü Ünal, Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İsrail ile Türkiye arasında Cenevre'de gerçekleşen görüşmeye ilişkin sorular üzerine Ünal, Mavi Marmara olayında Türkiye'ye haksızlık yapıldığını düşündüklerini belirterek, haksızlığın giderilmesi için Türkiye'nin beklentilerini daha önce kamuoyuna duyurduklarını ifade etti.

TEMASLAR DEVAM EDECEK

Cenevre'de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu'nun üç kişilik bir İsrail heyetiyle görüştüğünü, bundan sonra da temasların devam edeceğini kaydeden Ünal, "Burada bizim beklentilerimizde hiçbir değişiklik yok. Rakam konusundaki telaffuza girmiyoruz. Fakat tazminat ve özür beklentilerimiz sürüyor. Bunlarda bir değişiklik yok. Bu konularda gelişme olunca size bilgi vermeyi sürdüreceğiz" dedi. Bir sonraki toplantının ne zaman olacağına ilişkin şu anda öngörülen bir tarihin olmadığını da belirten Ünal, bu aşamada ne İsrail basınında çıkan haberler veya açıklamalar üzerine yorumda bulunabileceklerini ne de temasların içeriğine ilişkin bir açıklama yapabileceklerini dile getirdi.