BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.513,50
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Iraka girmek zorunda

CHP Türkiye'nin Irak'a girmekten başka çaresi olmadığını söyledi. Peki Türkiye Irak'a neden girmek zorunda?

Abone ol

CHP'li Onur Öymen, hükümete, Kuzey Irak'a asker geçirmek için TBMM'den yetki almasını önerdi. Öymen'in konuşmasının satırbaşları şu şekilde..

"Irak, kan gölüne dönmüştür ve artık adı konmamış bir iç savaştan söz edilebilir" diyen Öymen, Irak'ın gerçek demokratik bir ülke olma özelliğine kavuşamadığını belirtti.

Kerkük'ün ciddi sıkıntılar içinde olduğuna dikkati çeken Öymen, buranın demografik yapısının altüst edildiğini söyledi.

İKİ DEFA YETKİ ALDINIZ AMA..

Daha önceki hükümetlerin, ihtiyaç olan her dönemde kuzey Irak'a asker geçirdiğini anlatan Öymen, AKP iktidarının, 20 Mart 2003 ve 7 Ekim 2003 tarihlerinde iki defa yetki aldığını, ancak asker gönderemediği için sınırların güvenliğinin sağlanamadığını ileri sürdü.

"Bu konuda, hükümetin, Meclis'ten yetki almasını istiyoruz" diyen Öymen, Gül'ün konuşmasında, hükümetin yetki isteyeceğinin işaretini almadıklarını söyledi.

IRAK'A GİRMEK ZORUNDAYIZ

Başbakan Erdoğan'ın "gereğini yaparız, müdahale ederiz" şeklindeki sözlerinin, Meclis'ten yetki alınmadığı sürece "boş sözler" olacağını ifade eden Öymen, şöyle konuştu:

"CHP olarak söz veriyoruz, isteyin bu yetkiyi, başka koşullara bağlamadan, sadece bu yetkiyi isteyin oy vereceğiz. Meclisin tamamının verdiği yetki ile siz, bu konuda gerekeni yapacaksınız. Sınırlarımızın güneyinde, bu sınırın güvenliğini sağlamak için asker bulundurmamız lazım. Başka çaremiz yok. Oradaki teröristlerle mücadele için asker bulundurmamız lazım. Bundan önceki bütün hükümetler bunu yapıyordu. İlk defa bu hükümet zamanında yapılmamıştır. Oradaki terör üslerine karşı tek bir operasyon yapılmamıştır. Bu endişe vericidir. Eğer Türk askeri olsaydı, hiç kimse bizim askerlerimizin başına çuval geçirmeye cesaret edemezdi. Hiç kimse, Kerkük'e 600 bin insan kaydırmaya cesaret edemezdi. Türkiye hakkında küçültücü beyanlar vermeye cesaret edemezdi."

ABD İSTEMEZSE SINIRIMIZ KORUYAMAYACAK MIYIZ?

ABD istemediği için kuzey Irak'a asker göndermekten vazgeçilemeyeceğini anlatan Öymen, "ABD, izin vermediği sürece sınırımızı koruyamayacak mıyız? Başkaları üzülecek diye kendi güvenliğimizden vazgeçebilir miyiz?" diye sordu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün 29 Eylül 2006'da "Bizi kızdırmasınlar, Kuzey Irak'a verdiğimiz elektriği, mazotu keseriz" dediğini anlatan Öymen, "Sizi kızdırmaları için daha ne yapmaları gerekiyor?" dedi.