BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.456,13
HABER /  DÜNYA

Türkiye dosyası uzun sürecek

Brüksel'de buluşan üye ülke dışişleri bakanlarının Türkiye dosyası ''uzun ve hararetli süreceği'' belirtiliyor.

Abone ol

AB Genel İşler Konseyinin aylık olağan toplantısı çerçevesinde Brüksel'de buluşan üye ülke dışişleri bakanları, Türkiye dosyasını öğlen yemeğinden itibaren ele almaya başlarken, bu görüşmelerin ''uzun ve hararetli süreceği'' belirtiliyor.

Türkiye ile müzakerelerin geleceğini şekillendirecek kararlar üzerinde tartışan bakanların bugün bir uzlaşma bulmaları olasılığının çok düşük olduğu, diplomatik kaynaklar tarafından ifade ediliyor. Dosyanın, 14-15 aralıktaki AB zirvesinde, devlet ve hükümet başkanlarının önüne taşınacağı kesin gözüküyor. AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın son önerilerini ele alan üye ülkelerden Fransa ve Almanya'nın tavır yumuşatma eğiliminde olduğu, Ankara Antlaşmasının ek protokolünü uygulaması konusunda Türkiye'ye ''tarihsiz randevu'' verilmesi seçeneğine yakınlaştıkları belirtiliyor.

Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin ise bu tür bir geri adıma yanaşmadığı, somut bir tarih belirlenmesinde ve Ankara'ya yoğun baskıda ısrarcı oldukları ifade ediliyor. AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından üye ülkelerin talepleri dikkate alınarak hazırlanan karar taslağında, AB Komisyonunun 8 kasımda Türkiye hakkında yayımladığı İlerleme Raporu dikkate alınarak, reform sürecinin yavaşladığı dile getiriliyor.

Türkiye'nin çabalarını, ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kadın hakları, sendikal haklar, azınlık hakları ve sivil-asker ilişkileri gibi alanlarda yoğunlaştırması isteniyor. Türkiye'nin, Ankara Antlaşmasının Ek Protokolü tam olarak uygulamadığı gerekçesiyle müzakerelerin kısmen askıya alınmasından söz edilirken, hangi başlık ve fasılların askıya alınabileceğine ilişkin tartışmalarda da uzlaşma havası görülmüyor.