BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye böyle 30 Ağustos görmedi!

30 Ağustos Zafer Bayramı'nda Genelkurmay Karargahı'nda bakın neler yaşanacak...

Abone ol

Önce Yüksek Askeri Şura'da oturuş düzeni değişti ardından da Milli Güvenlik Kurulu'nda asker sivil safları ortadan kaldırıldı. Ancak en büyük düzenleme Genelkurmay Karargahı'ndaki 30 Ağustos töreninde yaşanacak.

İlk kez Zafer Bayramı tebriklerini Genelkurmay Başkanı değil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kabul edecek. 

Devletin zirvesi, bu yılki Zafer Bayramı kutlamalarında, hipodromdaki 'geçit töreni'nden önce Genelkurmay Karargâhı'nda bir araya gelecek.

Vatan gazetesi yazarı Murat Çelik'in bugünkü köşesine taşıdığı bilgilere göre 30 Ağustos salı günü Genelkurmay Karargahı'nda yaşanacak değiklik geçen yıl mevzuatta yapılan değişikliğe dayanıyor.

'Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik 8 Eylül 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı.

Değişiklik metni, "Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ile Zafer Bayramı'nın başkentteki tebrikatında TBMM Başkanı veya Başbakan bulunması durumunda, TBMM Başkanı ve Başbakan tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul eder ve önde yer alır" şeklindeydi.

Yapılan bu değişiklik medyanın büyük kısmında da "TSK'ya sivilleşme ayarı" minvalindeki başlıklarla yer almıştı.

Ancak yapılan 'sivilleşme' yorumlarında da hep Meclis Başkanı'ndan, Başbakan'dan söz ediliyordu.

Cumhurbaşkanı'nın adı hiç geçmiyordu.

Uygulamanın ilk yılında ise şimdi, işte böyle bir 'sürpriz' var. 30 Ağustos tebriklerini 'karargâh'ta ama Cumhurbaşkanı kabul edecek.

GÜL TEK BAŞINA MI OLACAK?

Murat Çelik'in köşesine taşıdığı ayrıntılara göre 30 Ağustos'da karargahta bunlar yaşanacak:

"30 Ağustos sabahı Genelkurmay Karargâh Şeref Salonu'nda tebrikleri kabul edecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu işlemi 'başkomutan' sıfatıyla, tek başına yapabilir. Ancak Gül'ün tercihi doğrultusunda tebrikleri kabul edecek yetkili sayısının artması, ortaya 'siviller ile askerin bir arada olduğu bir tebrik kabul heyeti'nin çıkması da mümkün.
Şöyle ki...

Gül, tebrikleri tek başına kabul etmek yerine; yanında Meclis Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nın da yer almasını isterse bu 'dörtlü'nün, "Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanı yanımda olsun" derse, o zaman da bu altı kişinin konuklar ile tokalaştığı bir tören izleyebiliriz."