BIST 10.322
DOLAR 32,22
EURO 34,72
ALTIN 2.451,13
HABER /  GÜNCEL

Bu vasiyet 480 yıldır unutulmadı

Bosna Sancak Beyi olan ve Boşnak halkının bugün bile 'baba' olarak gördüğü Gazi Hüsrev Bey'in adına yaptırdığı camide 480 yıldır her gün hatim indiriliyor

Abone ol

Osmanlı zamanında 1521-1541 tarihlerinde Bosna Sancak Beyi olan ve Boşnak halkının bugün bile ''baba'' olarak gördüğü Gazi Hüsrev Bey'in hazırladığı vakıfname gereği, adına yaptırdığı camide 480 yıldır her gün hatim indiriliyor ve 1000'lik tespihle zikir çekliyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1463 yılında fethedilen Bosna-Hersek'te, 1521-1541 tarihlerinde Sancak beyi olarak görev yapan Gazi Hüsrev Bey'in anısı, yaptığı eserler ve bıraktığı vakıfnameyle halen yaşatılmaya devam ediyor.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Bosna'da Sancak beyliği yapan, babası Boşnak, annesi Türk olan, anne tarafından ise Sultan II. Bayezid'in torunu olan Gazi Hüsrev Bey, Saraybosna'nın Gazi İsa Bey'in ardından ikinci kurucusu olarak görülüyor. Gazi Hüsrev Bey'in kendi adına kurduğu vakıf bünyesinde yaptırdığı cami, medrese, han, hamam ve aşevi gibi çok sayıda eser, bugün halen Saraybosna'nın ruhunu oluşturuyor.

480 YILDIR UNUTULMAYAN VASİYET

Boşnak halkın ''baba'' olarak gördüğü ve çok sevdiği Gazi Hüsrev Bey'in sağlığında hazırladığı vakıfname, 1521 yılında yapımına başlanan ve 1531 yılında tamamlanan kendi adına yaptırdığı Saraybosna'nın en büyük ve görkemli camisinde 480 yıldır her gün yerine getiriliyor.

Gazi Hüsrev Bey'in vakıfnamesi gereği her gün öğle namazını müteakip Kur'an-ı Kerim'i en iyi okuyan ve ''cüzhan'' olarak adlandırılan 30 kişi, birer cüz okuyor. Aynı anda başlanan ve sessizce okunan cüzlerin tamamlanmasınını ardından hatim duası yapılıyor. Hatim duasında Gazi Hüsrev Bey, Saraybosna ve Bosna Hersek'teki Müslümanlar için dua ediliyor.

Kur'an-ı Kerim'in okunduğu sırada yine Gazi Hüsrev Bey'in vakıfnamesi gereği, caminin bir köşesinde ise 5 kişi tarafından 1000'lik tespihle kelime-i tevhid (Lailahe illallah) çekliyor. 15 günde bir ise 70 bin kez kelime-i tevhid çekiliyor ve her 15 günde bir tevhid duası okunuyor.