BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye adım adım buraya sürükleniyor!

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye'nin, demokrasi ve özgürlük bakımından karanlık bir dönemden geçtiğini söyledi.

Abone ol

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Türkiye'nin, demokrasi ve özgürlük bakımından karanlık bir dönemden geçtiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Türkiye Bilimler Akademesi (TÜBA) bütçesi üzerinde konuşan Türmen, Ağustos ayında çıkarılan KHK ile TÜBİTAK ve TÜBA'nın özerkliğinin kaldırılarak Hükümete bağlandığını, bununla Türkiye'de özgür bilimsel düşünce ve araştırmaya son verildiğini iddia etti.

Türkiye'nin, Avrupa'da ilk kez özgür bilimsel düşünceye yer vermeyen ülke haline geldiğini öne süren Türmen, özerkliğin temelinin, üyelerini kendilerinin seçmesine dayalı olduğunu belirtti. TÜBA'ya bundan sonra yapılacak seçimlerin yandaşlık esasına göre yapılacağını ifade eden Türmen, ''TÜBA bilim akademisi olmaktan çıkmıştır. Dünyadan alınan tepki de bunu gösteriyor. Türkiye, TÜBA'nın yeni yapısı nedeniyle uluslararası bilim dünyasından dışlanacaktır'' dedi.

TÜBA'nın yeni yapısının benzerinin dünyada hiçbir ülkede bulunmadığını anlatan Türmen, ''Bunun tek istisnası Mussolini'nin faşist İtalyasıdır. O zaman da bir KHK çıkmıştır, Hükümete yeni üyelerini atama yetkisi verilmiştir. Ne zamanki orada Mussolini Hükümeti düştü, akademinin özerkliği yeniden ihsas edildi. Bizde de bu kurulun özerkliği için herhalde hükümet değişikliği beklenecektir'' diye konuştu.

Yapılan değişikliğin tepkilere neden olduğunu, 67 üyenin TÜBA'dan istifa ettiğini hatırlatan Türmen, şöyle konuştu:

''Demokrasiyi benimsemiş bir hükümet, niye TÜBA Başkanı'nı çağırıp 'özerkliğinize saygı gösteriyoruz, kurumun daha iyi çalışmasını istiyoruz, önerilerimizi birlikte konuşup tartışalım' demiyor? Bunu diyemez çünkü, bu bir yönetim felsefesi meselesidir. Hükümetin yönetim felsefesi çoğunluğa dayanan, özerk kurumlara meydan vermiyor. Oysa demokrasi, kurumsal çoğulculuğa dayanır. Böyle giderse Türkiye'de üyeleri Hükümet tarafından atanmayan, futbol ve basketbol milli takımı olacaktır. Tüm kurullar Hükümete bağlanmıştır, üyelerini Hükümet atıyor. Bu demokrasi açısından çok tehlikeli bir gidiştir. Demokrasi ve özgürlük bakımından Türkiye, karanlık bir dönemden geçiyor. Bunun daha da ileriye gitmesi, kara bulutların yoğunlaşmasına imkan vermeden geri dönebilmeliyiz. TÜBA ve TÜBİTAK'ın yeniden özerkliklerine kavuşturulmaları, özgür bilimsel düşüncenini yeniden kurulması, Türk demokrasisi bakımından vazgeçilmez önemdedir.''

AK PARTİ'Lİ VEKİL İTİRAZ ETTİ

Türmen'in sözlerine, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, ''Faşist iması yapmasını doğru bulmuyorum'' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de TÜBA'nın kuruluşunda verilen özerkliğin 18 yıl sonra yok edildiğini iddia ederek, ''Hükümet, TÜBA Genel Kurulu'na müdahale etti. Bu Pakistan da olmayan bir uygulamadır'' dedi.