BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Türk Ticaret Kanunu değişiyor

Anonim veya bir başka şirket kurmak, amacıyla veya vaadiyle halktan para toplanabilmesi için SPK'dan izin alınacak.

Abone ol

SPK'dan izin almadan para toplayanlara, 6 aya kadar hapis cezası verilecek.
AB hukuk normları doğrultusunda yapılan düzenlemeyle, Türk Ticaret Kanunu'ndaki en az 5 kişiyle anonim şirket kurulabileceği yönündeki zorunluluk kaldırılıyor. Buna göre, tek pay sahibi, anonim şirket kurulabilecek.

Tek pay sahipli şirkette, bu pay sahibi bir gerçek kişi olabileceği gibi, bir tüzel kişi, pay senetleri borsada işlem gören şirket ya da başka bir sermaye şirketi olabilecek. Şirketin unvanı, işletme konusu, sermaye yapısı, pay senetleri, yönetim kurulu ve genel kurulunun durumu başta olmak üzere gerekli bilgilere yer verilen esas sözleşmede, “kanunun açıkça izin verdiği” durumlar dışında değişiklik yapılamayacak.

MALİ YAPIYI GÜÇLENDİRME

Anonim şirketlerin kuruluş aşamasında, sermayesinin belli bir bölümüne karşılık gelen hisse senetleri, banka ve büyük finans kuruluşlarının taahhütleri doğrultusunda sermaye piyasası mevzuatına göre halka arz edebilecek. Halka arzı yapacak olan banka ve finans kuruluşlarının, başlangıçta pay bedelini kısmen veya tamamen ödememe zorunluluğu olmayacak. Garanti ettikleri nakdi payların karşılıklarını, satıştan elde ettikleri gelirden ödeyecek olan banka ve finans kuruluşları, satış işlemini yapamazsa, hisse senetleri karşılığında taahhüt ettikleri miktarı kendileri karşılayacak.