BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.439,00
HABER /  EKONOMİ

Türk Telekom'un tahvil ihracına rekor talep

Tahvil ihracına çıkan Türk Telekom'a uluslararası yatırımcıdan rekor düzeyde talep geldi.

Abone ol

Türk Telekom'un borçlarının yeniden finansmanını amaçlayan tahvil ihracına gelen rekor talep yurtdışı yatırımcıların Türk şirketlerine ve Türkiye'ye yüksek güveninin göstergesi oldu.

Türk Telekom’un, mevcut kısa vadeli borçlarının yeniden finansmanı amacıyla yürüttüğü 1 milyar ABD Doları tutarında tahvil ihracına uluslararası yatırımcılardan 8 kat talep geldi. Bu işlem Türkiye'den ihraç edilen en büyük ve eş zamanlı olarak iki farklı vadede gerçekleştirilen ilk kurumsal tahvil ihracı oldu.

Türk Telekom'un talep toplama süreci, Grubun üst düzey yöneticilerinin Londra, Los Angeles, Boston ve New York’ta başlıca kurumsal yatırımcıları ziyaret ettiği “roadshow” (yatırımcı turu) ardından tamamlandı. Türk Telekom, yatırımcılardan gelen son derece olumlu ilgiyle beraber düşük faiz ortamının yarattığı avantajdan da faydalanarak turun son gününde talep toplama işlemini başlattı.

5 ve 10 yıl vadeli olmak üzere iki vadede gerçekleştirilen tahvil ihracı benzer vadedeki Türkiye devlet tahvillerine göre %0,3 farkla başarıyla fiyatlandırıldı. 5 yıl vadeli kısım %99,6’de fiyatlanırken kupon oranı %3,750 olarak gerçekleşti. 10 yıl vadeli kısım ise %99,165’te fiyatlandı ve kupon oranı %4,875 olarak belirlendi.

TAMAMI YURTDIŞI YATIRIMCIYA İHRAÇ EDİLDİ

5,5 milyar ABD dolarının üzerinde toplanan nihai talep, ağırlıklı olarak, gelişmekte olan ülkelere ve yatırım yapılabilir kredi skoruna sahip şirketlere yatırım yapan, 40 ülkeden 220’nin üzerinde yatırımcı grubundan geldi. 1 milyar ABD doları nihai tahvil tutarı %48 Amerika, % 25 Avrupa, % 20 İngiltere, % 7 Ortadoğu ve Asya olmak üzere tamamıyla yurtdışı yatırımcılara ihraç edildi.

Tahvil ihracı Türk Telekom’un mevcut kısa vadeli borçlarının daha düşük maliyetle ve daha uzun vadelerde yeniden finansmanına imkân sağlarken, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesine katkıda bulundu. Türk Telekom’un ilk tahvil ihracında elde ettiği başarılı sonuç, uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye ve Türk şirketlerine duydukları güvenin bir göstergesi oldu. Türk şirketleri için emsal niteliğinde bir işlem oldu.