BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,57
ALTIN 2.382,51
HABER /  EKONOMİ

Türk şirketleri Kırım'a tekrar uçmaya başlıyor

Simferopol Uluslararası Havalimanı Gözlemci Konseyi Başkanı Gennadiy Narayev, Türk havayolu şirketlerinin Kırım’a uçak seferlerini yeniden başlatmaya hazır olduğunu açıkladı.

Abone ol

Simferopol Uluslararası Havalimanı Gözlemci Konseyi Başkanı Gennadiy Narayev, Türk havayolu şirketlerinin Kırım’a uçak seferlerini yeniden başlatmaya hazır olduğunu açıkladı.

Siyaset uzmanı Stanislav Tarasov yaptığı yorumda bunun Kırım etrafındaki durumun sakinleşmeye başlamasının önemli bir göstergesi olduğuna dikkat çekiyor.

Hatırlanacağı üzere Kırım ile Türkiye arasında yapılan uçak seferlerinin geçici olarak kaldırılması girişimi referandumun yapıldığı dönemde siyasi provokatörler ve radikal İslamcı grupların üyelerinin yarımadaya girmesinden endişelenen yeni Kırım yetkilileri tarafından ileri sürülmüştü. Bununla birlikte Kırım Başbakan Birinci Yardımcısı Rüstem Temirgaliyev, ’17 Mart’tan itibaren bütün bu önlemler kaldırılacak, uçak seferlerine yeniden başlanacak’ açıklamasında bulunmuştu’.

Zaten öyle oluyor. Rusya Kırım hava sahasının kendisine ait olmasının tanınmasına dair belgeleri Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne sunmuştır. Bu konudaki görüşmelerin başarılı bir şekilde sonuçlanacağı tahmin ediliyor.

Bilindiği gibi, Türkiye’de kendi ana vatanına her zaman ilgi duyan büyük Kırım’lı Tatar diasporası yaşamaktadır. Başta onun bazı temsilcileri Batı ve Türk medyalarında dolaşan Kırım’ın Rusya ile birleşmesi yüzünden Kırım’lı Tatarlara yapılan ‘yeni bir sürgün geliyor’ tehditleri ile ilgili haberleri endişeyle okuyorlardı. Ama Rus yetkilileri Kırım’lı Tatarlar’a Kırım idari organlarında onların orantılı temsil edilmesi, ekonomik ve kültürel gelişmesi için paraların tahsis edilmesi garantilerini verince durum sakinleşmeye başladı. Ayrıca Türkiye, Kırım’lı Tatarların yarımada topraklarından her hangi bir sürgününün yaşanmadığı farkındadır. Tam tersine Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov Kırım Tatarları’nı Rus pasaportlarından vazgeçmemeye çağırıp Kiev’den gelen güya ‘Kırım’lı Tatarlar Ukrayna Milli Ordusu’na katılıyorlar’ haberlerini yalanladı.

Dahası, Tataristan’da bulunan Dünya Tatar Kongresi İcra Komitesi ve Kırım Tatarları Milli Meclisi işbirliği anlaşmasını imzalama niyetini dile getirdi. Bu da Kırım Tatarlarının Rusya’nın siyasi-toplumsal, kültürel ve gelecekte ekonomik hayatına da entegrasyon sürecinin başlanmasının göstergesidir.

İşte bu nedenle Türkiye ile Kırım arasında uçak seferlerinin yeniden başlatılması özel bir önem kazanıyor. Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları böylece Kırım’a gelip kardeşlerinin durumunu kendi gözüyle görme imkanına sahip oluyorlar. Rusya’da söylendiği gibi ‘Bir defa görmek, on defa duymaktan iyidir’.