BIST 10.153
DOLAR 32,36
EURO 34,75
ALTIN 2.404,14
HABER /  DÜNYA

Türk kızı Gizem son yolculuğuna uğurlandı

Norveç katliamında hayatını kaybeden Türk kızı Gizem Doğan, son yolculuğuna uğurlandı...

Abone ol

Törene Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da katılıyor.

Anders Behring Breivik'in Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlediği saldırının ardından Utöya Adası'nda gerçekleştirdiği katliamda can veren 68 kişiden biri olan 17 yaşındaki Gizem'in cenaze namazı Trondheim kentindeki bir futbol sahasında kılındı.

Törene Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu temsilen CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünge katılıyor.

Davutoğlu'nun törendeki konuşmasından satır başları:

- Bu tören birçok açılardan çok özel anlamlar ifade ediyor. Gizem ve çok saygın arkadaşları bu saldırıda hayatlarını kaybederken hepimize büyük mesajlar sundular. Biz onlardan ders aldık. Bu cenaze töreni bile bir derstir.

"GİZEM BÜTÜN İNSANLIĞIN ORTAK VİCDANININ SİMGESİDİR"

- Bu dersleri, en azından benim aldıklarımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Birinci mesajım ailelerine: dünyadaki en büyük acı evlat acısıdır. Hiçbir şey onun üzerine geçemez ancak öyle evlatlar vardır ki sadece ailelerine hayırlı evlat olmazlar. Gizem şu andan itibaren bütün insanlığın ortak vicdanının simgesidir. Gizem hiçbir zaman unutulmayacak. Gizem uluslararası alanda hoşgörünün resmidir. Nerede hoşgörüden bahsedilse akla gizem gelecektir. Gönlünüzü müsterih tutun. Gizemin anıları hep taze kalacak.

- Gizemin verdiği ve bundan sonra bize ilke olacak ders şu: Gizem diyor ki, Beni öldürenlerin hayal ettikleri dünyanın gerçekleşmesine izin vermeyin.

- İnsanları dinlere ırklara dillere göre bölen ve onları düşman kılmak isteyen bu anlayışa karşı hangi dilden dinden olursa olsun kmşularınızlka kucaklaşın. Hiçbir kini gönlünüzde tutmayın, kardeşliği paylaşın.

- Bundan sonra vatandaşlarımız bütün yaşananlarla birlikte hangi ülkeden olurlarsa olsunlar dostlarıyla komşularıyla daha da büyük bir dostluk köprüsü kuracaklar. İlknur kardeşimizin dediği gibi Mevlana'nın Yunus Emre'nin mesajını yayacaklar.

"NORVEÇ BU SINAVDAN BAŞARIYLA GEÇMİŞTİR"

- Son olarak da başta devlet adamları olmak üzere Norveçli dostlarımıza:

- Norveç Türkiye'nin çok aziz bir dostu olarak ve gerçekten dünyanın her yerinde mazlumların da sahibi olarak bu sınavdan da başarıyla geçmiştir. Ve bu saldırı karşısında gerçekten ortak değerlerimizi savunan güçlü bir tutum sergilemiştir. Başbakan, benim meslektaşım... Norveç haklının bu saldırılarla özdeşleşmeyeceğini göstermiştir.

- Her toplumdan iyi veya kötü insanlar çıkabilir ancak şundan emin olunuz ki bundan sonra Türk ve Norveç halkları arasında ebediyete kadar sürecek bir dostluk hakimdir.

AMCASININ YANINA DEFNEDİLECEK

Hem Müslüman hem de Hıristiyan din adamlarının katıldığı törenin ardından Gizem'in naaşı Moholt Kilise Mezarlığı'nın Müslümanlara ait bölümünde amcasının yanına defnedilecek.

Ardından Gizem'in okulunda da öğretmenleri ve arkadaşlarının katılımıyla bir tören düzenlenecek.

Tören Norveç'in NRK televizyonundan da canlı yayınlanıyor.